Sloboda i Solidarnost, istospolni par

Posted in Novosti

Ljubljana Pride objavio je priopćenje povodom ovogodišnje ljubljanske povorke ponosa. Ogorčen ton još uvijek prevladava u njihovom obraćanju javnosti

 

te opisuju proces marginalizacije ljudskih prava: „Čini se da nijedno vrijeme nije pravo za tražiti bezuvjetnu jednakost. Zbog financijske, gospodarske i socijalne krize, čini se da je sadašnji trenutak za to naročito nepogodan.

Pitanja identiteta su marginalizirana, kažu – neravnopravna zastupljenost žena u javnoj sferi, nasilje nad ženama i djecom, diskriminacija izbrisanih i stranih radnika, depriviligiranost single osoba, a posebno pravna nejednakost gejeva i lezbijki i njihovih obitelji povučeni su s radnog plana političkih stranaka, parlamentarnih odbora i televizijskih ekrana.

Zahtjev gejeva, lezbijki, biseksualnih i transrodnih osoba za punom jednakošću pred zakonom, predstavlja samo prvi korak prema ravnopravnom sudjelovanju u pronalaženju rješenja za izgradnju društva koje će se temeljiti na solidarnosti, brizi za drugoga, kao i ekonomskoj i socijalnoj sigurnosti za sve.

„Ne želimo se i narednih četvrt stoljeća baviti pitanjima temeljnih ljudskih prava, koja su po svojoj prirodi univerzalna i pripadaju svim ljudima, ali nam ih nazadnjačke političke i društvene snage u Sloveniji ne priznaju .“ – naglašavaju i upozoravaju na značaj solidarnosti: „Živimo li u zemlji neplaćenih radnika, osiromašenih starijih građana, gladne djece i nekompetentnih političkih elita, pitanje je koje nas zanima jednako kao i prava djeteta istospolnog roditeljskog para ili pravo na bolovanje zbog bolesti istospolnog partnera. S jedne strane iz tog razloga što su žrtve ekonomske nejednakosti također i gejevi i lezbijke, a s druge strane, zato što smo dio velike obitelji u kojoj su sloboda i solidarnost nerazdvojiv (istospolni) par.“

Queer.hr

Share

Copyright © 2010 LORI, All Rights Reserved