Smoqua

Smoqua - Festival queer i feminističke kulture

Mavi Veloso i Project TRANS @ Smoqua

Posted in Smoqua

Drugi dan Smoque predstavlja brazilsku umjetnicu s europskom adresom! Mavi Veloso je brazilska umjetnica koja trenutno živi u Amsterdamu – transdisciplinarna i vizualna umjetnica, performerica, plesačica, glumica, pjevačica i tekstopiskinja te grafička i web dizajnerica. Kao transrodna osoba i migrantkinja iz Južne Amerike u Europu, u svom radu utjelovljuje i prisvaja procese transformacije, konflikta i kulturalne prilagodbe. Trenutno razvija projekt “#iwannamakerevolution”, koji se bavi mutirajućim i tranzitnim tijelima. 

Projekt TRANS je performans kojem će javnost moći prisustvovati u petak, 18. svibnja u 18h u prostorima inicijative Građanke svom gradu (Križanićeva 6a). Ovo je transdisciplinarno istraživanje koje kombinira video, performans, fotografiju, modu, queer i drag queen kulturu; rad u procesu sa serijom eksperimenata i studijskih radnji sačinjenih od tranzita i šetnje kroz ulicu koja prisvaja i stvara performativni ambijent. Događa se kroz promatranje javnog prostora, njegovih ekonomskih i društvenih veza, kontrasta i frikcija različitih kultura te umetanja queer elemenata koji bi mogli destabilizirati pojmove normativnosti i normalnosti, identiteta, roda i seksualnosti. Prenijevši projekt na Smoquu, Mavi će eksperimentirati s performansima u javnom prostoru Rijeke, mapirajući i stvarajući veze s prostorom, njegovim karakteristikama i usputnim prolaznicima. Performans u procesu stvara drag osobe, prisvaja elemente i objekte grada i dokumentira performativno stanje, kao i reakciju publike. Vidimo se u Križanićevoj 6a (Građani svom gradu), drugog dana Smoque!

maviveloso.tumblr.com
iwannamakerevolution.artseverywhere.ca

______________________________________________

 

Smoqua je dio programskog pravca Kuhinja u okviru programa Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture.

smoqua org

Organizatorice: Udruga LORI + PaRiterGrađanke svom graduCentar za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci

Festival financijski podržavaju: Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture / Grad Rijeka / Primorsko-goranska županija / Ministarstvo kulture Republike Hrvatske / Europska komisija / Musagetes

uz sponzore Adria print i Bordel La Grotta

NL logo RGB novi

Medijski pokrovitelj: Novi list 

Share

Lori

Lezbijska organizacija Rijeka "LORI" osnovana je 19. listopada 2000.g.
Cilj udruge je informiranje i ...

više o lori

Volontiranje

Organizacija koja cijeni svoje volontere i volonteri koji cijene sebe i svoj rad su ključni element uspješnog partnerstva.

priključi se

Podržite nas

Podrška, informacije, savjetovanje.

Podržite LORI

Kontakt

Janeza Trdine 7/IV, 51000  Rijeka
+385 (0)51 212 186
+385 (0)91 593 4133
+385 (0)91 493 4133
loricure@yahoo.com

Copyright © 2010 LORI, All Rights Reserved