4 američke države izglasale pravo na istospolne brakove

Napisao/la Super User. Posted in Novosti

Sve četiri američke savezne države u kojima se osim o izboru novog predsjednika odlučivalo i o legalizaciji istospolnih brakova - Maine, Maryland, Washington i Minnesota, prošle su na "testu tolerancije" i izglasale pravo na gej brakove.

Kako prenosi CNN, ovo je prvi put da su istospolni brakovi legalizirani zahvaljujući "glasu naroda", a ne nekom sudskom odredbom. "Ovo je povijesni iskorak", poručili su iz gej udruga i udruga za ljudska prava.

 

U Marylandu je za legalizaciju bilo 52 posto birača, u Maineu 54 posto, a u Washingtonu 52 posto.

 

Situacija je najzanimljivija u Minnesoti, gdje nije izglasana legalizacija, ali je srušen sporni amandman kojim se istospolnim parovima branilo pravo na brak.

 

Naime, Minnesota je jedina od četiri spomenute države kao referendumsko pitanje umjesto "Podržavate li legalizaciju istospolnih brakova?", postavila pitanje: "Jeste li za promjenu Ustava i prihvaćanje Amandmana 1 kojim bi se istospolnim parovima zabranilo sklapanje brakova?". "Za" je bilo 49, a protiv 51 posto birača.

 

izvor

Share

Lori

Lezbijska organizacija Rijeka "LORI" osnovana je 19. listopada 2000.g.
Cilj udruge je informiranje i ...

više o lori

Volontiranje

Organizacija koja cijeni svoje volontere i volonteri koji cijene sebe i svoj rad su ključni element uspješnog partnerstva.

priključi se

Podržite nas

Podrška, informacije, savjetovanje.

Podržite LORI

Kontakt

Janeza Trdine 7/IV, 51000  Rijeka
+385 (0)51 212 186
+385 (0)91 593 4133
+385 (0)91 493 4133
loricure@yahoo.com

Copyright © 2010 LORI, All Rights Reserved