Povijesni preokret u bitci za prava homoseksualnih osoba

Napisao/la Super User. Posted in Novosti

Paralelno s Obaminom drugom pobjedom, birači u 38 saveznih država se na referendumima izjašnjavaju o 176 pitanja, od prava migranata do ukidanja smrtne kazne. Birači u Maineu i Marylandu većinski su podržali legalizaciju

istospolnih brakova, što aktivisti za ljudska prava ocjenjuju povijesnim, jer je to sada prvi put da su prava homoseksualnih osoba obranjena na referendumu, većinom glasova svih birača.

- Zauvijek je desničarima oduzet argument da jednako pravo svih na sklapanje braka neće proći na referendumu - komentirao je Chad Griffin iz Kampanje za ljudska prava, prenosi AP.

 

Birači su od 1998. do sada čak 32 puta odbacili legalizaciju istospolnih brakova na referendumima po raznim saveznim državama, no američki mediji prenose da se javno mnijenje bitno promijenilo od 2008. kad je Kalifornija omogućila sklapanje braka istospolnim parovima.

U posljednje dvije godine ankete pokazuju da je u Americi više pristalica nego protivnika istospolnih brakova, a pristaše imaju podršku i predsjednika Obame. Istospolni brakovi legalni su u Vermontu, Connecticutu, Iowi, Massachusettsu, New Hampshireu i New Yorku.

 

izvor

 

Share

Lori

Lezbijska organizacija Rijeka "LORI" osnovana je 19. listopada 2000.g.
Cilj udruge je informiranje i ...

više o lori

Volontiranje

Organizacija koja cijeni svoje volontere i volonteri koji cijene sebe i svoj rad su ključni element uspješnog partnerstva.

priključi se

Podržite nas

Podrška, informacije, savjetovanje.

Podržite LORI

Kontakt

Janeza Trdine 7/IV, 51000  Rijeka
+385 (0)51 212 186
+385 (0)91 593 4133
+385 (0)91 493 4133
loricure@yahoo.com

Copyright © 2010 LORI, All Rights Reserved