Književna tribina o vidljivosti lezbijki i biseksualnih žena u svjetskoj književnosti

Napisao/la Think Pink. Posted in Novosti

LORI vas ponosno poziva na prvu tribinu iz ciklusa književnih tribina udruge LORI o postojanju i vidljivosti lezbijki i biseksualnih žena

u svjetskoj književnosti koja će se održati u Book Caffeu Dnevni boravak (Ciottina ulica 12a) u petak, 27. lipnja s početkom od 20 sati. Na ovoj književnoj tribini naziva "Buđenje" govorit će se o lezbijskoj književnosti na prijelazu s 19-tog na 20-to stoljeće, periodu kada su mnoge hrabre žene odlučile istupiti da se glas svih žena čuje i poštuje - vrijeme buđenja svijesti o ženskim pravima, postojanju i vidljivosti.

Moderatorica tribine je Marina Vrđuka Beleš, predsjednica riječke udruge Katapult koja djeluje na poticanju stvaralaštva i kulture mladih te se bavi izdavaštvom već niz godina. Sudionici su: Zoran Krušvar, autor, novinar, voditelj kulturnih projekata čiji je roman "Zvijeri plišane" izazvao veliku pažnju javnosti zbog tematiziranja homoseksualnosti i transrodnosti u dječjoj literaturi, te Ana Smokrović, kulturologinja, asistentica na Kulturalnim studijima Sveučilišta u Rijeci.

Ciklus književnih tribina o spisateljicama, pjesnikinjama koje su ostavile bitan trag u određenim periodima u svjetskoj književnosti održavat će se od 27. lipnja do prosinca 2014. godine, a cilj je informirati javnost o djelima, životima, okolnostima pod kojim su ove neustrašive žene stvarale i utrle put mnogim kasnijim autoricama. Ovaj je poduhvat od izuzetnog značaja ne samo za pripadnike LGBT zajednice već i sve Riječanke i Riječane jer se ova tema do sada nije proučavala u književnim krugovima, na sveučilištima i relevantnim književnim poljima.

  • 27. lipanj je izuzetno važan datum u povijesti LGBT pokreta jer je u noći između 27. i 28. lipnja započela čuvena pobuna u Stonewallu, koja se rasplamsala i van ulica New Yorka, a istodobno se rađaju i pokreti za ženska prava - u toj borbi za prava LGBT osoba, glas žena se prvi čuo! :)

Dođite se informirati o pojedinkama koje su pokrenule revoluciju u književnosti, a potom i lavinu promjena u društvu!

Vaše LORI cure

Share

Lori

Lezbijska organizacija Rijeka "LORI" osnovana je 19. listopada 2000.g.
Cilj udruge je informiranje i ...

više o lori

Volontiranje

Organizacija koja cijeni svoje volontere i volonteri koji cijene sebe i svoj rad su ključni element uspješnog partnerstva.

priključi se

Podržite nas

Podrška, informacije, savjetovanje.

Podržite LORI

Kontakt

Janeza Trdine 7/IV, 51000  Rijeka
+385 (0)51 212 186
+385 (0)91 593 4133
+385 (0)91 493 4133
loricure@yahoo.com

Copyright © 2010 LORI, All Rights Reserved