Smoqua³ premijerno predstavlja: Boryana Rossa

(Boryana Rossa, Dekonstrukcija performansa VALIE EXPORT Tap and Touch Cinema, 2013.,
foto: Ilmira Bolotyan, Tatyana Sherstyuk)

U okviru Smoque³ koja će se održati u Rijeci od 23. do 25. svibnja, umjetnička organizacija Građanke svom gradu predstavlja bugarsku umjetnicu s američkom adresom Boryanu Rossu, čiji će rad Madonna of the External Silicone Breast biti izložen u jednom od oglasnih prostora ispred parka Pomerio tijekom trajanja festivala.

U petak 24. svibnja u 17:00 sati u prostoru GSG-a, Križanićeva 6a, Zvonimir Dobrović, umjetnički direktor festivala Queer Zagreb, održat će razgovor s umjetnicom o njezinoj angažiranoj umjetničkoj praksi.

Isti dan u 18:00 sati Boryana Rossa će izvesti Dekonstrukciju performansa VALIE EXPORT Tap and Touch Cinema.

Boryana Rossa kroz Dekonstrukciju performansa VALIE EXPORT Tap and Touch Cinema nudi suvremenu queer verziju klasičnog performansa VALIE EXPORT iz 1968., u kojem umjetnica poziva publiku da joj dotakne grudi, skrivene u unutrašnjosti kutije koja prekriva gornji dio njenog tijela. Dekonstrukcija performansa VALIE EXPORT Tap and Touch Cinema kao i Madonna of the External Silicone Breast dio su veće tematske cjeline u kojima Rossa, inspirirana duplom mastektomijom radi prevencije karcinoma, bilježi promjene u fizičkom i mentalnom razumijevanju sebe. Umjesto uobičajene rekonstrukcije dojki ili prikrivanja toga da nedostaju, Rossa se odlučila za politički apel prihvaćanjem drugačijeg tijela ne samo kao mogućeg, nego i lijepog.

Boryana Rossa interdisciplinarna je umjetnica i kustosica, koja stvara u području elektroničke umjetnosti, filma, videa, performansa i fotografije.

 

Cijeli program ovogodišnjeg festivala Smoqua možete pogledati ovdje.

 

*Sve su aktivnosti festivala besplatne osim Queer-UP! Partyja, kod kojeg se na ulazu prikupljaju donacije, i koncerta Anne Calvi.

 

 smoqua org

Organizatorice: Udruga LORI + PaRiterGrađanke svom graduCentar za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci

Festival financijski podržavaju: Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture / Grad Rijeka / Primorsko-goranska županija / Ministarstvo kulture Republike Hrvatske / Europska komisija / Musagetes / LUSH

uz sponzora Adria print

NL logo RGB novi

i medijskog pokrovitelja: Novi list

Share

Psihološko savjetovalište

Zabava kroz umjetnost

  • Ona, pas i ja

    18 Veljača 2016
    Htjela bih da me jednom ima jedna žena i jedan pas. Njih dvoje da me posvoje zauvijek. Ja ću ih voljeti fotoaparatom i ići ćemo na razna mjesta. Zavlačit ćemo se u neke šume, na neke obronke, spavat ćemo po nekim divljim plažama, zapinjati u blatima. Odrat ćemo gume po stranputicama i glasno se smijati i glasno se voljeti. Ona, pas i ja. ...

LORI je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

RAD LORI PODRŽALI SU I PODRŽAVAJU: donatori banner

Lori

Lezbijska organizacija Rijeka "LORI" osnovana je 19. listopada 2000.g.
Cilj udruge je informiranje i ...

više o lori

Volontiranje

Organizacija koja cijeni svoje volontere i volonteri koji cijene sebe i svoj rad su ključni element uspješnog partnerstva.

priključi se

Podržite nas

Podrška, informacije, savjetovanje.

Podržite LORI

Kontakt

Janeza Trdine 7/IV, 51000  Rijeka
+385 (0)51 212 186
+385 (0)91 593 4133
+385 (0)91 493 4133
loricure@yahoo.com

Copyright © 2010 LORI, All Rights Reserved