Poziv psihologinjama i psiholozima

Posted in Psihološki centar

POZIVAMO psihologe i psihologinje

koji/e posjeduju senzibiliziranost i spremnost za rad s pripadnicima/cama seksualnih i rodnih manjina
(lezbijke, gej muškarci, biseksualne, transrodne, transeksualne, interseksualne i queer osobe) 
da ubilježe svoje usluge savjetovanja i/ili psihoterapije

u NACIONALNU ON-LINE BAZU PODATAKA!

 

Identificiranje LGBTIQ "friendly" psihologa/inja na nacionalnom nivou

Stres manjine, izloženost sustavnoj opresiji i diskriminaciji te nepostojanje podrške u bližoj okolini neki su od problema s kojima se LGBTIQ osobe nose u svojim životima. Zbog ovakvog svakodnevnog iskustva, pripadnici i pripadnice seksualnih i rodnih manjina imaju specifične potrebe za podrškom i savjetovanjem. Za rad s LGBTIQ populacijom potrebno je da psiholozi/ginje poznaju specifičnost svakodnevnog iskustva ovih osoba, njihove potrebe te da posjeduju stručnost. Česta praksa je da se pripadnici i pripadnice seksualnih i rodnih manjina javljaju udrugama u potrazi za psiholozima/ ginjama koji/e su upoznati sa specifičnim potrebama LGBTIQ osoba te senzibilizirani za rad s ovim klijentima/cama ("LGBTIQ friendly" psiholozi/ginje). Poteškoća udruga kod upućivanja LGBTIQ osoba na psihologe/inje leži i u tome što ne postoji mreža identificiranih LGBT friendly psihologa/inja, a psihološka savjetovališta pri Udrugama (gdje ih se može uputiti) postoje za sada samo u Zagrebu i Rijeci.

Nužno je identificirati psihologe i psihologinje koji/e su senzibilizirani i posjeduju stručnost za rad s LGBTIQ populacijom. Iz tog razloga, potrebno je kreirati bazu podataka psihologa/inja diljem Hrvatske kojima se LGBTIQ osobe mogu obratiti. Ova informacijska baza podataka nalazit će se na Internet stranici Udruge LORI, dok bi se informacije o njoj nalazile na stranicama drugih LGBTIQ udruga u Hrvatskoj, Internet stranicama posvećenim psihosocijalnom zdravlju i slično. Postojanje baze podataka psihologa/inja koji/e nude svoje usluge LGBTIQ populaciji utjecat će na smanjenje neadekvatnog tretmana u brizi za psihosocijalno zdravlje LGBTIQ osoba, smanjenje straha LGBTIQ osoba od obraćanja psiholozima/ginjama te doprinijeti poboljšanju dostupnosti i kvalitete usluga na području psihosocijalnog zdravlja za pripadnice i pripadnike seksualnih i rodnih manjina.

Kako bi vas uvrstili u NACIONALNU ON-LINE bazu psihologa/inja koji/e nude svoje usluge LGBTIQ populaciji, potrebno je ispuniti kratak upitnik.

Upitnik možete preuzeti ovdje i poslati na lori.savjetovalisteyahoo.com.

Napomena: iz dosadašnjeg iskustva, mnogi psiholozi/ginje su senzibilizirani za rad s LGBTIQ osobama i posjeduju spremnost za stjecanje većeg znanja na ovom području, ali nemaju samo iskustvo rada s LGBTIQ populacijom. Ovo nije prepreka da budete uvršteni u bazu, slobodno ispunite upitnik.

 

NACIONALNA ON-LINE baza podatka LGBTIQ friendly psihologa/inja 

 

Proslijedite ovaj poziv zainteresiranim psiholozima/ginjama!

Trans forum

Posted in Psihološki centar

Rodni i spolni identitet i izražavanje istih osnova su diskriminacije (u obitelji, društvu, na radnom mjestu, itd.), psihičkog i fizičkog nasilja te predrasuda i stereotipa. Odnos društva prema transrodnim, transeksualnim i interseksualnim osobama kao i tišina kojom je popraćen, uzrokuje povlačenje osoba u sebe te otežava integraciju u društvo i ostvarenje potpunog i slobodnog života.  

Kao transrodne, transeksualne i interseksualne osobe posebno smo stigmatizirane i marginalizirane u društvu, čak i od strane lezbijki, gej muškaraca i biseksualnih osoba te teško nalazimo potrebne informacije i podršku. 

Cilj pokretanja ovoga foruma je osnaženje i osiguranje osnovnog sistema podrške, informiranja i razmjene iskustava za sve transrodne, transeksualne i interseksualne osobe uz osobnu i fizičku sigurnost.

Na forumu ćete moći i postaviti pitanja stručnim osobama: psiholozima/ginjama i savjetnicima/cama za Trans pitanja. Forum je namijenjen svim osobama u regiji, a i šire. :)

 

Ukoliko si transrodna, transeksualna, interseksualna osoba, i želja ti je povezati se s drugima, razmijeniti iskustva, imati mjesto gdje možeš postavljati pitanja bez straha od diskriminacije i nerazumijevanja te dobiti informacije o pitanjima roda i spola te drugim temama od značaja - registriraj se na Trans Forum.

 

Registracija na Trans Forum

Na Trans forum se registrirate tako da kliknete ovdje, ispunite registracijski upitnik s vašim osnovnim podacima kao i podacima o razlogu registracije. Ispunjeni upitnik šaljete klikom na submit na dnu stranice. Nakon ispunjavanja upitnika pokrenite postupak registracije na Trans forum s korisničkim imenom korištenim u ovom upitniku na linku Trans Forum registracija. U najkraćem mogućem roku na svoju e-mail adresu dobit ćete informaciju o odobrenju registracije.

Postupak registracije je malo duži nego što smo možda inače navikli/e kako bi se povećala sigurnost i osigurala regularnost foruma koji je namijenjen isključivo transrodnim, transeksualnim i interseksualnim osobama. 

Ulaz za registrirane članove/ice

Trans forum

Aktivnosti i ciljevi

Posted in Psihološki centar

Poboljšanje dostupnosti i kvalitete usluga na području psihosocijalnog
rada s pripadnicima/cama seksualnih i rodnih manjina

 

Osnovni ciljevi ovog projekta su osiguranje ljudskih prava, prava na zdravlje i prava na kvalitetnu zdravstvenu uslugu te smanjenje diskriminacije na osnovi seksualne orijentacije i rodnog identiteta/izražavanja, posebno na području usluga psihosocijalnog zdravlja.

Pozadina i problematika

Posted in Psihološki centar

Poboljšanje dostupnosti i kvalitete usluga na području
psihosocijalnog rada s pripadnicima/cama seksualnih i rodnih manjina

 

Osnovni ciljevi ovog projekta su osiguranje ljudskih prava, prava na zdravlje i prava na kvalitetnu zdravstvenu uslugu te smanjenje diskriminacije na osnovi seksualne orijentacije i rodnog identiteta/izražavanja, posebno na području usluga psihosocijalnog zdravlja.

Više članaka ...

Lori

Lezbijska organizacija Rijeka "LORI" osnovana je 19. listopada 2000.g.
Cilj udruge je informiranje i ...

više o lori

Volontiranje

Organizacija koja cijeni svoje volontere i volonteri koji cijene sebe i svoj rad su ključni element uspješnog partnerstva.

priključi se

Podržite nas

Podrška, informacije, savjetovanje.

Podržite LORI

Kontakt

Janeza Trdine 7/IV, 51000  Rijeka
+385 (0)51 212 186
+385 (0)91 593 4133
+385 (0)91 493 4133
loricure@yahoo.com

Copyright © 2010 LORI, All Rights Reserved