Smoqua

Smoqua - Festival queer i feminističke kulture

Na Smoqui 2020 prva Feministička šetnja Rijekom

Posted in Smoqua


Feministička šetnja Rijekom
prvi će se puta održati u Rijeci u okviru ovogodišnje Smoque kao zajednička inicijativa Centra za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci i Udruge LORI. Vođena šetnja ima namjeru informirati javnost o manje poznatim, zaboravljenim ili preušutnim doprinosima žena za Grad Rijeku i širu zajednicu.

Nazivom se prirodno izdvaja poveznica s već poznatima formatima poput Ženski antifašistički Zagreb ili Feministička tura Ljubljanom, no ova se šetnja usredotočuje na p(r)okazivanje značajnog djela riječke povijesti osvjetljavanjem biografija žena čiji se rad i djelovanje mogu povezati s lokacijama u samom centru grada. Njihove doprinose možemo prepoznati u očuvanju kulturne i povijesne baštine,  u području znanosti i obrazovanja, arhitekturi, književnosti i našoj svakodnevici.

Obilaskom lokacija, povezujući ih s biografijama žena ujedno se ukazuje na manjak reprezentacije žena u javnom prostoru, a opis ture bit će digitaliziran i dostupan na interaktivnoj mapi unutar projekta „Rijeka in Flux“. Također svi će sudionici i sudionice šetnje dobiti svoj primjerak dizajnerske mape koju je za ovu priliku pripremila Sara Vižintin, grafička dizajnerica i fotografkinja.

Stoga ako želite saznati više o značajnim ženama koje su doprinijele razvoju grada koji teče pridružite nam se u vođenoj turi u petak, 16. listopada u 16.00 sati. Krećemo s adrese Janeza trdine 7 u centru grada, dok će šetnju voditi Jelena Bellolan, povjesničarka i povjesničarka umjetnosti.

Nestrpljivo vas čekamo! :D


Grafika: Sara Vižintin


*Događaji mogu biti fotografirani i/ili snimani radi obveze osiguranja vidljivosti programa te će se fotografije i snimke koristiti objavom na mrežnoj stranici i društvenim mrežama udruge LORI te arhiviranjem podataka o događaju.

**Udruga LORI kao glavna organizatorica događaja će naravno poštivati sve mjere i preporuke za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19, a kako bi Smoqua protekla u sigurnom i veselom ozračju.

Share

Lori

Lezbijska organizacija Rijeka "LORI" osnovana je 19. listopada 2000.g.
Cilj udruge je informiranje i ...

više o lori

Volontiranje

Organizacija koja cijeni svoje volontere i volonteri koji cijene sebe i svoj rad su ključni element uspješnog partnerstva.

priključi se

Podržite nas

Podrška, informacije, savjetovanje.

Podržite LORI

Kontakt

Janeza Trdine 7/IV, 51000  Rijeka
+385 (0)51 212 186
+385 (0)91 593 4133
+385 (0)91 493 4133
loricure@yahoo.com

Copyright © 2010 LORI, All Rights Reserved