Istrijebimo gospođe s bundama

«We understand the worth of blessings only when we have lost them.»

– Plautus

Prolazim gradom ovih dana sa neutaživom željom da premlatim svaku ženu koja na sebi ima pravu bundu od naravno pravog životinjskog krzna. One plišane me ne zanimaju iako možda uzrokuju pomor plišanih medvjedića.

Zašto? I što je tu odjednom novo.

Naime, kao bolestan borac za svačija prava, prvotno životinjska, a onda ona manjinska, seksualne i rodne manjine, pa djeca i žene, odgledala sam pogrešan dokumentarni film, ili možda baš onaj pravi.

Naime, moja buduća šogorica 😉 mi je poslala dokumentaran film koji je napravila PETA, a koji pokazuje kako se rade bunde, odnosno kako se krzna skidaju sa životinja da bi se stavila na ljude.
I tako sam ja stisnula play vjerujući da će to biti još jedan u nizu filmova lake teške tematike, no prevarila sam se. S monitora su me zabljesnuli prizori okrutnog batinanja malih životinja s nečime što sliči baseball palici, rezanje krzna i njegovo trganje s još živog bića koje jauče i koprca se od bolova dok mu je glava prekrivena krvlju iz ozljeda uzrokovanih palicom.

I gledam tako malu polarnu lisicu koju su odvojili od roditelja kako skakuće prestravljeno po kavezu u koji je jedva stala, jer je 2 centimetra veći od nje, tako je slatka, a onda ju u slijedećoj sceni kroz suze gledam kako se koprca bez krzna i kože, samo meso na kostima, a na očima izrazito dugačke predivne trepavice.

I od tada svaki put kada mi dođe pred oči gospođa u bundi dođe mi da joj pucam u koljena. Upozorili su me da je to hirovita i ne baš ispravna reakcija. I moram priznati da se slažem s njima. Ne zagovaram nasilno rješavanje stvari.

I svaka osoba koja ima bundu trebala bi po kupnji iste, donekle kao što nam cigarete kažu da su štetne za zdravlje, tako bi se uz bundu trebalo dobiti broj životinja koje su za nju ubijene i sliku «proizvodnje» te iste bunde.

Možemo li tome dodati i natpise: «Ne kitite se tuđim krznom!» I «Ovo krzno stoji bolje na polarnoj lisici!»

I sada vi meni recite: koga mi točno nazivamo divljacima i zvijerima?

apropo

Share:

Osmomartovska

Nekad se na ovim prostorima slavio 8. mart. Ženama (drugaricama) kupovali su se crveni karanfili, u školama su se spominjale

Pročitaj više »

Zastava

Drugi put ove godine u gradu Rijeci zavijorila se zastava duginih boja: prvi put bila je izvješena na gradskoj vijećnici

Pročitaj više »

O (gej) braku

Ne vjerujem u brak. Ne vjerujem da je potrebno ljubav potvrditi pred ljudima i državom (ili crkvom), u određenoj odjeći,

Pročitaj više »
Scroll to Top