Rijeka 10. godinu zaredom obilježava Međunarodni dan borbe protiv homo/bi/transfobije

Udruga LORI u Rijeci ponosno 10. godinu zaredom obilježava 17. svibnja, Međunarodni dan borbe protiv homo/bi/transfobije (International Day Against Homophobia, Biphobia, Interphobia & Transphobia – IDAHOBIT)! Za ovu okruglu obljetnicu imamo šarolika događanja: od gledanja Eurovizije, panel rasprave, Queer Karaoka do – izložbe.

PROGRAMME:

Subota, 14.7.2022.

20:30 Eurovision Song Contest

Grupa mladih LORI organizira Eurovision Song Contest 2022. 

Sve i svi koje/i nisu nabavile/i svoje karte ili žele provesti vrijeme u većem društvu uz pjevanje i puno smijeha mogu doći na Eurovision Watchparty! Ponesite svoju hranu, piće i ugodnu dekicu i dođite gledati uzbudljivo finale u TOP društvu. 

OKC Palach (Kružna ulica 8)

Ponedjeljak, 16.5.2022.

17:00 Javna tribina: Spol i rodni identitet u suvremenom društvu

Vijeće za rodnu ravnopravnost Sveučilišta u Rijeci u suradnji s LORI organizira javnu tribinu Spol i rodni identitet u suvremenom društvu. N tribini sudjeluju prof. dr. sc. Dubravka Jurišić-Eržen, dr. med., prim., MEDRI, doc. dr. sc. Jasminka Juretić, SSC, Višnja Ljubičić, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Ana Ajduković, udruga LORI i moderatorica prof. dr. sc. Sanja Barić. Pridružite nam se i uključite se u razgovor.

Gradska vijećnica Grada Rijeke (Korzo 16)

19:00 – 23:00 Queer karaoke

Grupa mladih LORI pripremila je podij, mikrofone i zvučnike, a vi pripremite svoje glasnice i pjesme po guštu. Ponesite dobru volju i jedva čekamo čuti sve vaše hitove. <3

Circolo / Zajednica Talijana Rijeka (Uljarska ulica 1)

Utorak, 17.5.2022.

Desetu godinu za redom Grad Rijeka ponosno obilježava IDAHOBIT, te će se na pročelju Gradske vijećnice vijoriti zastava duginih boja.

(Korzo 16, Rijeka)

ALERT ALERT!

U sklopu obilježavanja ovog važnog dana  Tiflološki muzej u Zagrebu predstavlja izložbu „Uđite u naša četiri zida“ povodom 20 godina od održavanja prve povorke ponosa u Hrvatskoj. Izložba se otvara u 18 sati upravo 17. svibnja i dan uoči Međunarodnog dana muzeja. Ovo je prva institucionalna izložba o ovoj temu u Hrvatskoj, a možete ju razgledati od 18. svibnja do 31. kolovoza 2022. Drago nam je što smo  mogle pomoći u prikupljanju materijala. Više informacija o izložbi pogledajte here.

Malo više o IDAHOBIT-u: U Republici Hrvatskoj se obilježava od 2011. godine – tada je Sabor donio odluku kao dio Nacionalne politike ravnopravnosti spolova. Do sada, Rijeka je od 2013. bila jedini grad u Hrvatskoj koji službeno obilježava IDAHOBIT isticanjem zastave duginih boja na pročelju Gradske vijećnice. Osim u Hrvatskoj, ovaj dan od velike važnosti za razvoj demokratskog društva obilježava se u više od 130 zemalja diljem svijeta.

Globalna tema IDAHOBIT-a ove godine je “Naša tijela, naši životi, naša prava” (eng.: Our Bodies, Our Lives, Our Rights”), a njome se zahtijeva pravo da živimo svoju seksualnost i da se rodno izražavamo bez straha od fizičkog nasilja, takozvanih „konverzivnih terapija”, prisilne sterilizacije trans i interspolnih osoba.
Ova nas tema podsjeća da veliki broj LGBTIQ+ osoba diljem svijeta u svom svakodnevnom životu proživljava nasilje, diskriminaciju i manje mogućnosti od drugih.

Imamo pravo živjeti slobodno i dostojanstveno!

Povorka ponosa opis: Prva povorka ponosa u Zagrebu, 2002., iz arhive udruge LORI, reprodukcija R. V.

Share:

More News

Scroll to Top