Dosta je čekanja, pišite Ministarstvu uprave!

Prošlo je nekoliko mjeseci otkako se u Hrvatskom saboru održalo prvo čitanje Zakona o životnom partnerstvu. Otad ni riječi od zastupnika koji na sebi imaju odgovornost i dužnost

raspravljati o tekstu predloženog Zakona i odlučiti o budućnosti svojih LGBT sugrađana i sugrađanki.

Iako je Vlada još u prosincu obećala donijeti Zakon u travnju ove godine, to se nije dogodilo. Kako se daljnje čitanje i diskutiranje o Zakonu ne bi odužilo na sljedeću godinu, nevladine udruge koje se bave zaštitom ljudskih prava okupile su se u jedinstvenu Inicijativu za životno partnerstvo i službeno pokrenule medijsku kampanju. Kampanjom se želi informirati javnost o sadržaju i važnosti donošenja predloženog Zakona, osvijestiti je o marginaliziranom položaju LGBT osoba te pozvati na podršku i pridruživanje inicijativi.

U tu je svrhu lansirana internetska stranica www.zivotnopartnerstvo.com, Facebook i Twitter profil te YouTube kanal koji će se pravovremeno ažurirati sa svim relevantnim informacijama vezanim uz Zakon.

Cilj inicijative je “unapređenje društvenog položaja i ostvarivanja ravnopravnosti za sve građanke i građane Republike Hrvatske“. Inicijativa zasad okuplja 20 nevladinih udruga te poziva i ostale udruge, organizacije i pojedince da se pridruže i podrže neizbježne društvene promjene.

Inicijativa za životno partnerstvo okuplja građanke i građane, organizacije i udruge koje/i se zalažu za donošenje Zakona o životnom partnerstvu i njegovo poboljšanje – sve u cilju unapređenja društvenog položaja i ostvarivanja ravnopravnosti za sve građanke i građane Republike Hrvatske.

Popis organizacija koje podržavaju Inicijativu za životno partnerstvo 

Centar za građanske inicijative Poreč
Centar za građansku hrabrost
Centar za mirovne studije
CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje
CroL – Udruga za medijski aktivizam
Dugine obitelji
GONG
Inicijativa mladih za ljudska prava
Iskorak
Lesbian Organization Rijeka – LORI
LGBTIQ inicijativa Filozofskog fakulteta ‘AUT’
qSPORT Zagreb
Queer sport Split
Prostor rodne i medijske kulture ‘K-zona’
Protagora – Udruga za zaštitu prava ireligioznih osoba i promicanje ireligioznog poimanja svijeta
RODA – Roditelji u akciji
Srpski demokratski forum
Transaid Hrvatska
Zagreb Pride
Ženska soba

Kampanja će trajati sve dok se Zakon o životnom partnerstvu ne usvoji.

Kako bi ubrzali postupak donošenja Zakona o životnom partnerstvu, pozivamo sve naše podržavateljice i podržavatelje da pišu Ministarstvu uprave na e-mail: i zatraže povratnu informaciju o tome kad će krenuti drugo čitanje Zakona u Hrvatskom saboru i u kojem roku će se Zakon donijeti.

Primjer pisma:

Poštovani,

S obzirom da je Ministarstvo uprave postavilo 15.07.2014. za novi rok za donošenje Zakona o životnom partnerstvu ovim putem želim izraziti nezadovoljstvo ponovnim nepotrebnim odugovlačenjem u donošenju ovog zakona. Naime, prošlo je više od 2 mjeseca otkad je Hrvatski sabor izglasao prijedlog zakona. Također, ostaje nejasno da li će se nakon stupanja na snagu zakon moći odmah konzumirati. Naime, prijedlog zakona predviđa dodatnih 6 mjeseci za donošenje pravilnika o naknadi, obrascima i registru. S obzirom da LGBT zajednica već dugi niz godina čeka upotrebljiv zakon (trenutni Zakon o istospolnim zajednicama ne osigurava nikakva prava) molim vas pojašnjenje kada će se zakon i stvarno moći konzumirati. 

Hvala i srdačan pozdrav,
(ime i prezime)

Izvor: gay.hr
Fotka: Podržavam životno partnerstvo

Share:

More News

Održane mindfulness radionice

Tri mjeseca intenzivnog druženja su iza nas…vježbale smo svjesni(ji) kontakt sa sobom, prepoznavanje vlastitih granica i kapaciteta, prihvaćanje sebe i svih svojih otpora, otvarale smo prostor za držanje nelagode, istraživale

Pročitaj više »
Scroll to Top