Izjava udruge LORI povodom izglasavanja Zakona o životnom partnerstvu

Izglasavanjem Zakona o životnom partnerstvu Hrvatska se pridružila nizu zemalja koje prepoznaju i štite ljudska prava svojih građana i građanki.

Ovim činom rekli smo ne diskriminaciji, ne potlačenosti, ne podjeli građana na one prvog i drugog reda, ne nasilju i ne mržnji. Zakon će urediti statusna prava istospolnih parova, prava i obveze u pogledu nasljeđivanja, mirovina, zdravstvene skrbi, uzdržavanja i druga prava. Mnogi parovi i obitelji od danas će moći živjeti život koji je dostojanstveniji i pravedniji, te koji je od države u kojoj ti isti ljudi žive i koju izgrađuju, a ne samo „u svoja 4 zida“.

Ovo je veliki korak za Hrvatsku i za sve građane i građanke Hrvatske. Iako se zakon zapravo tiče osoba istospolne orijentacije, izglasavanje zakona odnosi se na cjelokupno društvo jer je ono sada postalo naprednije, ljudskije, razumnije i suosjećajnije. Također, želimo naglasiti i da je ovo izrazito važno za brojne istospolne obitelji s djecom, budući su one sad zaštićenije te će to u konačnici zasigurno morati voditi prema razvoju tolerancije i podrške upravo prema djeci koja odrastaju u istospolnim obiteljima. Ipak, iako ovaj zakon donosi mnoge pozitivne promjene on ne garantira potpunu jednakost – i dalje postoji diskriminacija pa tako imamo društvene institucije za heteroseksualne i one za homoseksualne parove (brak i životno partnerstvo), čime se radi podjela na „jedne“ i druge“. Tu je i nemogućnost usvajanja djece za istospolne parove što ne samo da predstavlja diskriminaciju, već i indirektno šalje poruku svim onim istospolnim parovima koji odgajaju djecu da ipak nisu dovoljno dobri roditelji.

Danas je veliki dan za sve LGBT osobe i za udruge koje se bave zaštitom prava LGBT osoba, jer je jedan od naših ciljeva ostvaren. Sva naša borba s predrasudama, diskriminacijom, homo/bi/transfobijom, koja je često podsjećala na borbu s vjetrenjačama, ovog puta je definitivno urodila pobjedom. Preko 10 godina čekali smo na ovaj Zakon a sada nastavljamo dalje – u stvaranju Hrvatske koja staje na stranu jednakosti, a ne isključivosti.

S poštovanjem,

Danijela Almesberger
Lesbian Organisation Rijeka - LORI)

Share:

More News

Održane mindfulness radionice

Tri mjeseca intenzivnog druženja su iza nas…vježbale smo svjesni(ji) kontakt sa sobom, prepoznavanje vlastitih granica i kapaciteta, prihvaćanje sebe i svih svojih otpora, otvarale smo prostor za držanje nelagode, istraživale

Pročitaj više »
Scroll to Top