Noćni marš za 8. mart – Slobodne budite!

Rodna nejednakost živa je i zdrava. Živi u svim društvima, u svim slojevima društava. Očituje se u raspodjeli moći, resursa, prava, u normama i vrijednostima, u strukturama najvažnijih društvenih organizacija, u politikama.

Najradikalniji primjeri, kad se kao društvo zgrozimo, oni su iz domene (ne)zaštite samih ljudskih života, pristupa zdravlju i učinaka na zdravlje. No, treba li doći do nasilja i femicida da bismo se javno zgrozili i zgrozile?

Nepravedna podjela posla, slobodnog vremena, nevrednovanje i neprepoznavanje emotivnog i kućanskog rada, slabije plaćen rad, stakleni plafoni, gatekeeperi, ključni su pak termini kad govorimo o ženama i radu, danas, još uvijek.

U pogledu normi, odnosa prema tijelu, seksualnosti, brisanja ženskih organa iz udžbenika, zahtjeva da se žene povuku u svoje domove i odustanu od sudjelovanja u društvu, u pogledu objektivizacije ženskih tijela… Ne odmičemo mnogo kako vrijeme prolazi.

Sve strategije u svim poljima zazivaju rodno osviještene i rodno ravnopravne politike, međutim, još uvijek u zajednici moramo dokazivati da je uopće potrebno baviti se ovim pitanjima.
Slobodne budite da kažete da jest, ne samo na 8. mart, nego u svakoj prilici!

Slobodne budite od opresije, neravnopravnosti, ušutkavanje, klečavaca, nasilja, stigme, gluposti, mačizma, kućanskih poslova, emotivnog rada, nastavite niz.
Slobodne budite da se borite, i da se ne borite!

Slobodne budite da podržite sve koje nisu slobodne, i sve koji nisu slobodni!
Slobodne budite da se za svoju slobodu i jednakost okupite i samo jednom godišnje i svaki dan!
Noćni marš za Osmi mart, za slobodu za koju se nastavljamo boriti!

Okupljamo se na Kontu 8.3.2024. u 18 sati, i hodamo do Jadranskog trga.

Noćni marš organiziraju Građanke i građani Rijeke i udruge: SOS Rijeka, PaRiter, LORI, Delta.

The project is supported by SOLIDARNA foundation through Croatian women’s fund as part of the Programme for civil society development

Share:

More News

Scroll to Top