U Rijeci službeno otvoren LGBTIQ+ centar Druga Rijeka

U Rijeci je jučer službeno predstavljen LGBTIQ+ centar “Druga Rijeka” (DRUGARI), koji su na presici u Galeriji SKC novinarima predstavili predsjednik  udruge Antonio Kiselić

i Mirna Ravnić, koordinatorica za društvene aktivnosti udruge. 

Iz Udruge LORI čestitamo LGBTIQ+ centru “Druga Rijeka” na osnivanju te im želimo puno uspjeha u radu na dobrobit riječke (a i šire) LGBTIQ+ zajednice. Iznimno nam je drago što ćemo u Rijeci imati još jednu LGBTIQ+ organizaciju te se veselimo budućim suradnjama. 

Prenosimo tekst Antonia Kiselića o potrebi za osnivanjem nove udruge te o aktivnostima koje će centar provoditi:

Potreba za otvaranjem udruge proizašla je iz potrebe lokalne zajednice za aktivnijim razvojem i angažmanom u području razvoja LGBTIQ+ zajednice na području Primorsko-goranske županije, povezivanjem i umrežavanjem s nacionalnim i internacionalnim LGBTIQ+ organizacijama, kao i svim ostalim akterima civilnog društva i institucijama koje se bore u svrhu ravnopravnosti, promjene negativnih tendencija u području seksualnih, rodnih i ostalih identitetnih skupina u društvu, a koje možemo nazvati (i dalje) marginaliziranima, te ostalim pravnim, edukativnim i društveno-kulturnim aktivnostima.

Riječka LGBTIQ+ zajednica prolazi proces tranzicije, kao i ona hrvatska. Aktivnosti udruga kao što su LORI, Zagreb Pride, Split Pride, Kontra, VOX Femine (da nabrojimo samo neke od njih) utkale su put za razvoj LGBTIQ+ zajednice u pravnom smislu, mijenjajući zakonodavne okvire, senzibilizirajući javnost o problemima zajednice putem brojnih javnih kampanja, lobiranjem na nacionalnom i internacionalnom nivou, aktivno pomičući percepciju građana o lezbijkama, homoseksualcima, biseksualcima, transrodnim i transseksualnim, interseksualnim i queer osobama, kao i svim ostalim rodno/spolno/seksualnim identitetima koje u nazivlju i markaciji znaka + predstavlja brojne druge identitete, kao ravnopravne građane Hrvatske, Europe i Svijeta.

Druga Rijeka oko sebe okuplja stručnjake/inje, pripadnike/ice LGBTIQ+ zajednice i aktiviste/ice s ciljem otvaranja, afirmiranja i povećanja vidljivosti LGBTIQ+ zajednice u Primorsko-goranskoj županiji putem različitih aktivnosti za širu zajednicu, uključujući i onu heteroseksualnu u cilju:

 • Povećanje kvalitete življenja LGBTIQ+ osoba putem izgradnje i razvoja društvene infrastrukture za LGBTIQ+ zajednicu s naglaskom na socijalnu, zdravstvenu, edukacijsku i kulturnu domenu.
 • Zalaganja za pozitivne društvene promjene putem promocije LGBTIQ+ kulture i povećanja njene vidljivosti u društvu te osvještavanja društva o potrebama i problemima LGBTIQ+ zajednice.
 • Edukacije i promocije znanja o LGBTIQ+ tematici te znanja vezanog i od interesa za LGBTIQ+ zajednicu.
 • Borbe protiv diskriminacije i nasilja na osnovi spola, roda, spolnog i rodnog identiteta, seksualne orijentacije i rodnog izražavanja.
 • Zalaganja za zaštitu ljudskih i drugih prava te temeljnih sloboda LGBTIQ+ osoba.
 • Sudjelovanja u procesima strateškog planiranja i upravljanja te sudjelovanja u kreiranju javnih politika od posebnog interesa za LGBTIQ+ zajednicu.
 • Stvaranja otvorenog i sigurnog javnog prostora; prostora koji njeguje različitosti za sve članove LGBTIQ+ i šire zajednice
 • Suradnje s ostalim LGBTIQ+ udrugama i organizacijama iz Hrvatske te zemalja bivše Jugoslavije, šire regije i Europe od interesa za LGBTIQ+ zajednicu.

Od programskih aktivnosti udrugaplanira u svrhu ostvarenja svojih programskih ciljeva razvijati djelatnosti kao što su:

 • Organiziranje predavanja, radionica, tribina, izložbi, književnih, filmskih i glazbenih večeri, sportskih aktivnosti, zabava te ostalog društvenog, kulturnog i edukativnog programa a u skladu s ciljevima Udruge.
 • Javne edukacije, informiranja, društveni aktivizam, organiziranje javnih okupljanja te drugih aktivnosti s ciljem zaštite i promicanja prava LGBTIQ+ soba a u skladu s ciljevima Udruge.
 • Organiziranje pravne, zdravstvene, psihosocijalne te peer (vršnjačke) podrške i savjetovanja LGBTIQ+ osobama i njihovih obitelji i prijatelja.
 • Priprema i izdavanje publikacija te izrada i održavanje internet stranica Udruge s ciljem informiranja, edukacije i ostvarivanja ostalih ciljeva Udruge.
 • Suradnja s domaćim i inozemnim te međunarodnim udrugama, organizacijama i pojedincima koji se zalažu za slične ciljeve.
 • Suradnja s javnošću i medijima.

Ovim putem, Drugari se žele zahvaliti udruzi Kombinat, na izradi loga i popratnih vizualno-dizajnerskih obilježja udruge, Studentskoj Galeriji na ustupanju prostora za press konferenciju, Klubu mladih, Filozofskom fakultetu i Savezu udruga Molekula na pružanju prostorne infrastrukture za održavanje sastanaka vezano za prve razvojne korake udruge, sestrinskoj organizaciji Prostoru Plus na impulsu za osnivanje udruge, članovima i građanima na donacijama, Neveni Buljan iz “Ebba’s Cuisine” na delicijama za koktel, te medijima na vašem dolasku.

Podršku osnivanju udruge dali su riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, odjel gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb i predstavnici HNK Ivana pl. Zajca na čelu s intendantom Oliverom Frljićem, kao i brojne riječke udruge i institucije.

Facebook Stranica LGBTIQ+ centra „Druga Rijeka“

Share:

More News

Scroll to Top