ESLJP: Hrvatska kriva za diskriminaciju lezbijke iz BiH kojoj je odbila dozvolu boravka

Hrvatska je prekršila Europsku konvenciju o ljudskim pravima odbivši dozvolu boravka lezbijki iz Bosne i Hercegovine, objavio je u utorak Europski sud za ljudska prava (ECHR) presudivši da se radi o diskriminaciji.

Zagreb Pride podsjeća kako je upravo današnji prvi potpredsjednik Vlade,Tomislav Karamarko, kao ministar MUP-a 2011. predložio diskriminatorni Zakon o strancima koji je godinama onemogućavao suživot brojnim istospolnim parovima.

Državljanka Bosne i Hercegovine Danka P. obratila se Europskom sudu za ljudska prava jer joj je 2011. sisačka policija odbila molbu za dozvolu boravka u svrhu okupljanja obitelji kako bi se pridružila svojoj partnerici koja živi u Hrvatskoj. Policija je tvrdila da njezinim zahtjevom nisu ispunjeni uvjeti iz Zakona o strancima. Odbijena je i njezina kasnija žalba Ministarstvu unutarnjih poslova, a isti je ishod bio na Upravnom sudu u Zagrebu. Na koncu joj je odbijena i ustavna tužba.

Pajić je potom podnijela tužbu sudu u Strasbourgu tvrdeći kako je diskriminirana temeljem seksualne orijentacije, suci su joj dali za pravo i presudili kako su prekršeni članci 14. (zabrana diskriminacije) i 8. (pravo na poštivanje privatnog i obiteljskog života) Konvencije o ljudskim pravima. Hrvatska po presudi Danki P. mora isplatiti 10 tisuća eura odštete, te 5690 eura sudskih troškova.

Zagreb Pride podsjeća: Karamarko kao ministar MUP-a predložio diskiminatorni zakon

Predmet P. protiv Hrvatske jedan je od strateških slučajeva koji je inicirala udruga Zagreb Pride uz pomoć svojih odvjetnica Ane Bandalo i Natalije Labavić još 2011. godine. Naime, po tadašnjem Zakonu o istospolnim zajednicama, strani državljani koji imaju hrvatskog istospolnog partnera nisu imali pravo na zajednčki privremeni boravak u RH.

“Upravo je 2011. godine, kad se Zagreb Prideu obratio lezbijski par i pokušao ostvariti pravo na zajednički suživot u Hrvatskoj, tadašnji ministar unutrašnjih poslova, Tomislav Karamarko, predložio, a Sabor uskoro i izglasao novi Zakon o strancima koji je pravo na privremeni boravak, odnosno suživot, omogućio samo bračnim i izvanbračnim, dakle raznospolnim partnerima, a svaki pokušaj da se to pravo odnosi i na istospolne zajednice bio je odbijen.

Godinama je ta eksplicitna zakonska prepreka onemogućavala sreću i suživot brojnim istospolnim parovima. Prepreka, a time i diskriminacije, ukinuta je tek u srpnju 2014. godine kada je Hrvatski sabor donio Zakon o životnom partnerstvu.

RH nije imala opravdanje za isključenje životnih partnera iz prava na privremeni boravak temeljem Zakona o strancima

Sudbinu kakvu je imala i osoba P. u sporu protiv Hrvatske dobro je poznata mnogima u Hrvatskoj. I bez obzira što su sve sudske instance, od upravnog do ustavnog suda, odbijale žalbu D.P., pozivajući se da ne postoji zakonska osnova da ostvari to pravo, predmet je završio pred Europskim sudom za ljudska prava”, piše u priopćenju udruženja Zagreb Pride.

Sud u obrazloženju presude navodi da hrvatski Zakon o strancima omogućuje traženje dozvole boravka zbog obiteljskog okupljanja osobama heteroseksualnih parova, u braku ili ne, što prešutno isključuje homoseksualne parove iz primjene i tako omogućuje različito tretiranje osoba na temelju njihove seksualne orijentacije.

Europski sud za ljudska prava je u današnjoj presudi jednoglasno utvrdio da je u slučaju P. protiv RH došlo do povrede prava na jednakost u pogledu prava na osobni i obiteljski život jer Republika Hrvatska nije imala opravdanje za isključenje životnih partnera iz prava na privremeni boravak temeljem Zakona o strancima.

CroL Hr

Share:

More News

Scroll to Top