Europski tjedan testiranja 2023 u Rijeci: besplatno i anonimno se testiraj na HIV i sifilis

U sklopu svog programa Podrška i osnaživanje LGBTIQ+ zajednice LORI i ove godine u Rijeci organizira Europski tjedan testiranja. Od ponedjeljka, 20. do petka, 24. studenog 2023. godine od 17 do 19 sati u sigurnom i ugodnom ozračju u LORI, bez najave, besplatno i anonimno možeš se testirati na HIV i sifilis za 60 sekundi.

Uz udrugu Iskorak kao glavnu organizatoricu Europskog tjedna, uz nas tu su i stručne liječnice i liječnici iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ za pružiti odgovore na sva pitanja i napraviti test iz par kapi krvi iz prsta. Jedan je test s dva rezultata – za HIV i sifilis, a pouzdan je i brz.

GDJE se mogu testirati?

U Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku – više informacija o svemu možeš vidjeti here. U Zagrebu je potrebna rezervacija termina, dok u drugim gradovima samo dođeš bez rezervacije.

Kako izgleda testiranje?

U sigurnom prostoru LORI dočekat će te volonteri/ke i sve ti prijateljski objasniti. Prije testiranja ispunit ćeš kratku online anketu putem svog pametnog telefona (ili na tabletu/računalu na lokaciji).

Kada budeš na redu, volonter/ka će te pozvati kod liječnika/ice. Naši liječnici/ice opisat će ti kako test funkcionira, napraviti test i objasniti rezultat. Dobit ćeš stručan savjet i odgovore na tvoja pitanja.

Što ljude najčešće zanima:

Trebam li se testirati na HIV i sifilis?

U Hrvatskoj HIV i sifilis najčešće pogađa gej/bi muškarce. Za sve seksualno aktivne gej/bi muškarce preporučeno je testirati se bar jednom godišnje. Ako ne koristiš kondome ili češće mijenjaš partnere testiraj se svakih 3-6 mjeseci. Infekcije najčešće prenose oni koji se nisu testirali (ne znaju da su pozitivni). Neliječena infekcija HIV-om i sifilisom može biti smrtonosna ili uzrokovati trajne posljedice. U tijeku je epidemija sifilisa, što znači da se u Hrvatskoj među gej/bi muškarcima bilježi porast broja novih dijagnoza.

Što ako test bude pozitivan?

Liječnik/ica uputit će te na daljnje pretrage i liječenje. Osobe koje su se ranije liječile od sifilisa će u većini slučajeva imati pozitivan rezultat na testu za sifilis te će liječnik/ica preporučiti kontrolu drugim testovima. Važno je znati da je sifilis izlječiv, a HIV se može uspješno kontrolirati antiretrovirusnim lijekovima. 

Koliko je pouzdan test u jednoj minuti?

Test je brz, jednostavan, iznimno pouzdan i koristi se u cijelom svijetu. Važno je znati da test neće reagirati ako je nedavno došlo do infekcije (ako tijelo nije proizvelo protutijela). Kod većine osoba tijelo proizvede protutijela na HIV nekoliko tjedana nakon infekcije (za konačan negativan rezultat potrebno je da prođu 3 mjeseca od infekcije). Iako je teoretski moguće imati lažno pozitivan rezultat, to se praktički gotovo ne događa.

Zašto se testirati i liječiti? Rana dijagnoza omogućuje početak liječenja prije mogućih komplikacija i sprječava se prijenos na druge osobe. Lijekovi suzbijaju HIV na nemjerljivu razinu što čuva zdravlje osobe koja živi s HIV-om. Nemjerljiva razina virusa u krvi duže od 6 mjeseci sprječava prijenos virusa. Zato se testiraj, liječi i spriječi. Saznaj više o nemjerljivosti u našoj kampanji N=N (Nemjerljivo=Nezarazno).

Share:

More News

Održane mindfulness radionice

Tri mjeseca intenzivnog druženja su iza nas…vježbale smo svjesni(ji) kontakt sa sobom, prepoznavanje vlastitih granica i kapaciteta, prihvaćanje sebe i svih svojih otpora, otvarale smo prostor za držanje nelagode, istraživale

Pročitaj više »
Scroll to Top