LORI 12. godinu zaredom obilježava IDAHOBIT u Rijeci – Neka nitko ne ostane po strani: jednakost, sloboda i pravednost za sve

Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije obilježava se od 2004. godine u više od 130 zemalja diljem svijeta s ciljem ukazivanja na diskirminaciju i nasilje koju (svakodnevno) doživljavaju lezbijke, gejevi, biseksualne, transrodne i interspolne osobe. U Republici Hrvatskoj obilježava se od 2011. godine odlukom Sabora kao dio dio Nacionalne politike ravnopravnosti spolova, a na inicijativu udruge LORI, Grad koji teče još od 2013. godine to čini postavljanjem zastave duginih boja na pročelju Gradske vijećnice tog dana.

Tema ovogodišnjeg IDAHOBIT-a „Neka nitko ne ostane po strani: jednakost, sloboda i pravednost za sve“ (engl.: No one left behind: equality, freedom and justice for all) poziva na jedinstvo, jer samo solidarnošću jednih prema drugima možemo stvoriti svijet bez nepravde, u kojem nitko neće biti zapostavljen. Nedavno se diljem svijeta slavila 75. obljetnica Opće deklaracije o ljudskim pravima (usvojena 10.12.1948.), dokumenta koji predstavlja kamen temeljac međunarodnog prava, vodič za kretanje kroz duboko podijeljen svijet, skup vrijednosti prema kojima svatko može živjeti uz jednaka prava i jednake mogućnosti.

Udruga LORI u svojim edukacijama (za mlade, studentsku populaciju, pa i stručnjake/kinje raznih profila) često citira prvi članak Deklaracije: „Sva ljudska bića rađaju se slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima“, jer on predstavlja obećanje koje još nije ispunjeno za LGBTIQ+ osobe diljem svijeta, pa i u našoj zemlji. Obilježavanjem IDAHOBIT-a ukazuje se na važnost međusektorske podrške u zaštiti i unapređenju ljudskih prava, što je naročito važno danas kad svjedočimo porastu stigme, predrasuda, nasilja i diskriminacije prema LGBTIQ+ osobama.

IDAHOBIT tjedan 2024 u Rijeci predstavlja ono što LORI već dugi niz godina čini: senzibilizira javnost o izazovima s kojima se queer osobe u Hrvatskoj susreću, zagovara zaštitu i unaprjeđenje ljudskih prava LGBTI osoba, te naposlijetku, kroz druženje osnažuje LGBTIQ+ zajednicu.

Na Gradskoj će se vijećnici na Korzu i ove godine vijoriti zastava duginih boja, kao simbolična podrška Grada koji teče kreiranju društva jednakih prava i mogućnosti za sve.

S namjerom ukazivanja na (stvarno) stanje prava LGBTI osoba u Europi (i šire), u #IDAHOBIT2024 tjednu na LORI Facebooku and Instagramu donosimo kratki pregled nekih aktualnih prijetnji pravima LGBTIQ+ osoba.

On Friday, 17. svibnja na ekranima Autotroleja Riječanke i Riječani imat će prilike informirati se o LGBTI-fobiji u sustavu obrazovanja u Hrvatskoj, kakva su iskustva queer mladih te što činiti da škole budu mjesta nulte tolerancije na nasilje na temelju spolne orijentacije, rodnog identiteta i izražavanja.

LORI sudjeluje na konferenciji „Pride Alliances and Policy: Towards a Union of Equality” u Briselu 16. i 17. svibnja, koja će okupiti predstavnike/ice vlada, ministarstava, relevantnih EU tijela i organizacija. Na taj način Kraljevina Belgija koja trenutno predsjedava Vijećem Europske unije, kreira prostor za adresiranje napretka i prepreka u implementaciji važeće Strategije za ravnopravnost LGBTIQ osoba Europske unije.

Queer šetnja u Parku lovora with queer priče iz davnina: u srijedu, 22. svibnja od 18 sati okupljamo se na autobusnom stajalištu linije 1 Autotroleja kod ex Dječje bolnice na Kantridi (Istarska ulica) – u pravcu Bivia, i idemo u istraživanje Parka i queer priča. Valja ponijeti dekicu, sendvič, udobnu odjeću i osmijeh 😊

Pročitajte sve info o Queer šetnji u Parku lovora. 😊

Share:

More News

Scroll to Top