Održan seminar za nastavnike/ice srednjih i osnovnih škola o LGBT temama

U subotu, 25. travnja održan je jednodnevni seminar „Problematika LGBT mladih, homo/bi/transfobično nasilje i preporuke za školske djelatnike/ice“ u Best Western Hotelu Jadran u Rijeci, namijenjen nastavnicima/icama i stručnim suradnicima/icama škola u Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji. Cilj seminara bio je pružiti odgojno-obrazovnim djelatnicima/icama relevantno znanje u svrhu djelotvornijeg suzbijanja diskriminacije i nasilja nad djecom i mladima te efikasnije zaštite prava djece i mladih na obrazovanje u sigurnom okruženju.

Svoje dojmove sa seminara, ispričala nam je naša koordinatorica, Danijela Almesberger:

„Izuzetno smo zadovoljne odazivom nastavnika i nastavnica te stručnih suradnika/ica na seminar. Skoro 25 sudionika/ica je zaista izvanredan broj s obzirom da je ovo prvi seminar ove vrste koji se održava u Hrvatskoj. Otprilike pola sudionika/ica je bilo iz osnovnih, a pola iz srednjih škola, što nas je također iznenadilo jer smo, s obzirom na dosadašnji rad, očekivale da će odaziv uglavnom biti iz srednjih škola. Toliki interes sudionika/ica iz osnovnih škola pokazuje da postoji velika potreba o ovoj temi razgovarati i u osnovnoškolskom obrazovanju.

Seminar je obuhvatio najvažnije teme, terminologiju, ljudska prava LGBT osoba, coming out, oblike homofobije i transfobije na koje nailazimo, ne samo u onom vidljivom, nego i u suptilnom obliku o kojem oni koji nisu suočeni s njime niti ne razmišljaju. Govorili smo o nasilju s posebnim osvrtom na bullying koji se događa nad mladim LGBT osobama u školama. U interaktivnom dijelu sudionici/ice su iznosili svoja iskustva kako oni vide situaciju u školi s obzirom na položaj i vidljivost mladih LGBT osoba. Dosta smo razgovarali i o tome koje su mogućnosti unutar školstva da se tema ljudskih prava LGBT osoba obrađuje, da se mlade informira i na neki način senzibilizira kako bi se smanjilo nasilje i bullying.

Inače, jako smo zadovoljne i atmosferom koja je vladala. Zaista, ovi nastavnici i nastavnice zapravo su pioniri i pionirke u ovom području, pokazali/e su jako velik interes, imali/e su puno pitanja, vidjelo se da im je zaista stalo da svojim radom doprinesu suzbijanju homofobije i transfobije u školama i unaprjeđenju položaja mladih LGBT osoba u školi.

Također, izrazili/le su veliko zadovoljstvo što se ovakav seminar održao, naravno, znamo da o ovim temama nemaju prilike puno čuti u svom formalnom obrazovanju niti u stručnom usavršavanju, tako da ono što smo čuli od njih je da je zaista bila potrebna edukacija o ovim temama. I same evaluacije seminara su pokazale da su izuzetno zadovoljni/e i temama, predavačicama i samom organizacijom, o čemu ne govore samo gotovo najviše ocjene u evaluacijama već i njihova izražena želja za daljnjom suradnjom na ovom području što i nama daje poticaj i motivaciju da nastavimo u ovom pravcu te da nastojimo educirati što veći broj nastavnika/ica i stručnih suradnika/ica o ovim temama kako bi osigurali dostojanstveno školovanje za LGBT mlade.“

Udruga LORI

Održavanje seminara financijski su omogućili Hil-Foundation i filia. die frauenstiftung.

Share:

More News

Scroll to Top