Sjajne godine: film i razgovor o queer ženama u sovjetskoj Ukrajini

U sklopu Mjeseca ponosa LORI ponosno riječkoj publici donosi jedan zbilja nesvakidašnji događaj: projekciju kratkog filma „Sjajne godine“ i razgovor s Galkom Yarmanovom o životima queer žena u kasnosovjetskoj Ukrajini.  Film i razgovor se održavaju u ugodnom prostoru Palacha u utorak, 25. lipnja 2024. s početkom od 20 sati.

Ovaj dirljivi kratki istraživački film u autorstvu Galke Yarmanove i Svitlane Shymko prenosi priče nekoliko žena i njihovog „suočavanja“ s heteroseksualnošću u vrijeme kasnije sovjetske ere u Ukrajini. Film koristi kućne videozapise i službene sovjetske „role“  te se oslanja na tri istraživačka projekta.

Pozivamo vas na ovu filmsku projekciju i razgovor kako bismo otvorile temu o lokalnim povijestima otpora.  Što je kompliciralo narativ autanja i vidljivosti kao glavnih političkih ciljeva naših pokreta?

Kako su živjele queer žene prije 50+ godina u patrijarhalnom i heteronormativnom društvu, kako su se upoznavale, sa čime su se nosile? Koliko se promijenilo do sada?
To su samo neka od pitanja koja pokrećemo s Galkom i Martom.

O filmu:

Щасливі роки, hrv.: Sjajne godine, engl.: The Wonderful Years, 2018, Ukrajina.
Trailer se može vidjeti here.
Trajanje: 9 min

Galka Yarmanova plovi akademskim i aktivističkim vodama u Berlinu i Kijevu, podučava queer teoriju, bavi se dekolonijalnim perspektivama. Dio je queer feminističkog kolektiva samozvanky, gdje vrijedno radi na zine-ovima, aktivističkim prijevodima i samoarhiviranju zajednice, tj. očuvanju tragova rada u zajednici.

Razgovor vodi Marta Baradić, pokretačica feminističkog Kina Katarina i doktorandica rodnih studija na CEU. Kao istraživačica bavi se povijesti ženskog aktivizma, a kao aktivistkinja radničkim pravima u polju kulture te kulturom kao javnim dobrom. Živi u Kastvu.

Marta Baradić

Razgovor se vodi na engleskom jeziku i film ima titlove na engleskom.

Share:

More News

Scroll to Top