Kampanja „Izađi PROTIV diskriminacije“

Povodom državnog referenduma 1.12.2013. o unošenju definicije braka kao zajednice žene i muškarca u Ustav RH riječka građanska inicijativa „Ujedinjeni/e PROTIV diskriminacije“ (LORI, Terra, Oaza, Molekula, Glas razuma-Pokret za sekularnu Hrvatsku, Izlazak & okupljeni/e građani/ke) provodi kampanju „Izađi PROTIV diskriminacije“. Kampanja je pokrenuta sa ciljem informiranja građana/ki o diskriminaciji i dalekosežnim posljedicama ovakvog mijenjanja Ustava te o važnosti izlaska na referendum i glasanja protiv. 

U svakom društvu postoje skupine koje se po nekim karakteristikama smatraju manjinom. Najčešće su brojčano manje ili su zbog nekog razloga u nepovoljnijem položaju u društvu. Zbog toga njihova prava treba posebno štititi. Zaštita prava bilo koje manjine ničim ne ugrožava prava većine. 

Demokracija ne mora nužno značiti volju većine kad se odlučuje o pravima manjina, jer i njima demokracija jamči jednakopravnost. Stoga nije u duhu demokracije unijeti u Ustav odredbu koja po nekoj osnovi diskriminira određenu skupinu. Diskriminacija je, nažalost, dio svakodnevnog života. U osnovi diskriminatornih reakcija najčešće su predrasude i strah od onoga što ne razumijemo i ne poznajemo. Zato je potrebno informirati se prije donošenja odluke koja će utjecati na nečija prava, život i budućnost.

Postoje izvanbračne zajednice, jednoroditeljske obitelji, obitelji koju čine muškarac i žena i njihovo dijete/djeca, obitelji u kojima djeca žive s djedom i/ili bakom ili drugim članovima/icama obitelji, zatim obitelji bez djece te istospolne obitelji. Sve su one obitelj. I jednako su vrijedne. Istospolne obitelji nisu prijetnja braku, obitelji i društvu. One ne oduzimaju prava osobama u braku ni njihovoj djeci.

Ovim se referendumom ne štiti obitelj. Obitelj je pravno već zaštićena, Obiteljskim zakonom i Ustavom. Ovim se referendumom ne štiti brak (već zaštićen Obiteljskim zakonom); on nije napadnut niti ičime ugrožen. U ovom se trenutku pitanja istospolnih zajednica neće regulirati Obiteljskim zakonom, niti će se definicija braka proširiti kako bi uključila istospolne parove. 

No, ovim se referendumom nastoji onemogućiti budućim generacijama da, ako to žele, omoguće pravo na brak i osobama istospolne orijentacije. Iako unošenje ove definicije o braku u Ustav RH ne smije i neće utjecati na prava istospolnih parova, referendumom se odašilje poruka da istospolne zajednice i obitelji nisu jednako vrijedne i da ne mogu imati isti status kao heteroseksualni brak i obitelj.

Trenutne aktivnosti kampanje su:

– Informiranje građana/ki putem facebook stranice www.facebook.com/izadji.protiv, letaka, plakata, banera na portalu Jutarnjeg lista i sl., 22.11. – 01.12.2013.

– Višednevni Info-štand na Korzu na kojem će se nalaziti materijali informativno-edukativnog sadržaja sa ciljem podizanja svijesti o nužnosti borbe protiv diskriminacije, 25.- 29.11.2013.

– Prosvjedna šetnja „Izađi PROTIV diskriminacije“ + skup na Korzu s prigodnim programom, 30.11.2013.

– Izrada video klipova, 20.-28.11.2013.

– Tribina (točan datum javiti ćemo naknadno)

– Konferencija za novinare/ke

– Predreferendumski party (navečer), 30.11.2013.

Pozivamo vas da podržite kampanju i da nam se priključite! To možete učiniti tako da volontirate u aktivnostima kampanje, podržite ih svojim dolaskom, pratite/dijelite informacije o kampanji na svojim Internetskim/facebook stranicama te ih prosljeđujete svojim prijateljima/icama i poznanicima/icama, pomognete financijskim sredstvima i dr.

Možete nam se javiti na ili na tel./mob.: 051/212-186, 091/593-4133, 091/493-4133.

Veliki pozdrav, 

riječka građanska inicijativa „Ujedinjeni/e PROTIV diskriminacije“
www.facebook.com/izadji.protiv

Podijeli:

Više vijesti:

Održane mindfulness radionice

Tri mjeseca intenzivnog druženja su iza nas…vježbale smo svjesni(ji) kontakt sa sobom, prepoznavanje vlastitih granica i kapaciteta, prihvaćanje sebe i svih svojih otpora, otvarale smo prostor za držanje nelagode, istraživale

Pročitaj više »
Scroll to Top