10. travnja 2014.

Književni natječaj udruge LORI "Obojimo književnost duginim bojama"

Udruga LORI i Ribook knjižara kao glavni sponzor ponosno vas pozivaju da sudjelujete u književnom natječaju za najljepšu kratku priču s LGBTIQ tematikom autora i autorica s područja Republike Hrvatske; koji je otvoren od 11. travnja do 23. svibnja. Svi/e zainteresirani/e mogu poslati najviše 2 neobjavljene priče, ne duže od 1000 riječi na e-mail adresu , s naznakom ZA KNJIŽEVNI NATJEČAJ. Priču treba potpisati šifrom i poslati u jednom privitku, a u zasebnom privitku treba navesti svoje podatke: ime, prezime, dob, mjesto stanovanja, nekoliko riječi o sebi, svojim hobijima, ljubavi prema pisanju. Također, autori/ice trebaju naglasiti žele li da se njihove priče potpišu imenom i prezimenom ili pseudonimom. Pseudonimi ne smiju biti uvredljivi niti diskriminirajući.

Poslane priče ocjenjivat će i rangirati stručni žiri: Mima Simić, renomirana kritičarka, književnica, publicistica, dugogodišnja aktivistica za ljudska prava, prevoditeljica, rokerica i još mnogo toga; Suzana Tratnik, priznata slovenska spisateljica, prevoditeljica i publicistica, također vrlo angažirana zagovarateljica prava LGBT osoba, čije su knjige i kratke priče prevedene na dvadeset jezika a između ostalih na hrvatskom jeziku objavljen je i prijevod kratkih priča “U svojem dvorištu” (Kontra, 2011, prevela Ksenija Habek); te predstavnica LORI, Antonija Stojanović, voditeljica društvenog tima LORI i prevoditeljica, koja i sama ponekad “piskara”, uglavnom kratke priče.

Za autore/ice najbolje rangiranih priča naš je glavni sponzor, Ribook knjižara, pripremio poklon-izdanja knjiga, a LORI poklon-pakete raznih iznenađenja.

Nakon natječaja, u dogovoru sa zainteresiranim autorima/icama, priče će biti objavljene na internetskoj i Facebook stranici udruge LORI, a potom i u e-knjizi (pdf izdanje).

Sudjelujte u natječaju koji promovira LGBTIQ književnost: OBOJIMO KNJIŽEVNOST DUGINIM BOJAMA!

Vaše LORI cure

& glavni sponzor:

09. rujna 2014.

Izabrane najljepše priče u duginim bojama!

Književni natječaj udruge LORI “Obojimo književnost duginim bojama” za najljepšu kratku priču s LGBTIQ tematikom autora i autorica s područja Republike Hrvatske (otvoren od 11. travnja do 23. svibnja) donio je mnoge lijepe, emotivne te književno vrijedne priče. 

Članice stručnog žirija: Mima Simić, Suzana Tratnik i Antonija Stojanović imale su težak zadatak od svih pristiglih priča koje su zadovoljile kriterije natječaja odabrati 3 koje su se po književnim standardima izdvojile kao najvrjednije. Izabrane su sljedeće priče:

O ovim pričama članice žirija rekle su sljedeće:

“Cure se samo hoće zabaviti” – “Najjača i najuvjerljivija u smislu klasične priče, laganim ritmom razotkriva transrodnu osobu Alice i okolnosti u kojima živi. Sporedni likovi su također dobro ispisani” (Suzana Tratnik); “Vrlo neobična, jaka priča, nježni uvid u poteškoće transrodnih osoba u obitelji” (Antonija Stojanović);

“Nikad ne znaš” – “Prirodno napisana, preokret na kraju donosi drugi, svježiji pogled na LGBT brak” (Suzana Tratnik); “Neobična, draga, svugdje prisutna priča o odnosima među supružnicima” (Antonija Stojanović);

“Krčmarev sin” – “Dobra priča uvijek dokazuje kako se može mnogo reći na malo prostora. Dobro isprepliće svakidašnjicu u koju siječe iznimni događaj nasilja o kojem nitko ne želi govoriti” (Suzana Tratnik); “Jaka i topla priča, odličan prikaz izazova s kojima se susreću gej muškarci u malim sredinama” (Antonija Stojanović)

Za autore/ice najljepših priča glavni sponzor Ribook knjižara i LORI pripremili su poklon pakete i diplome koji će im biti poslani poštom. Pobjedničke priče objavljene su na web stranici udruge LORI.

Ovom prilikom udruga LORI i Ribook knjižara zahvaljuju svim sudionicima i sudionicama natječaja što su kroz pero dali svoj doprinos da OBOJIMO KNJIŽEVNOST DUGINIM BOJAMA!

Zato, kako je prijavljeno dosta lijepih, neobičnih, nesvakidašnjih priča, odlučeno je da ih, u dogovoru s autorima/icama, objavljujemo periodično na web i Facebook stranici udruge LORI. Time ćemo svi imati priliku čitati književnost u duginim bojama pisanu u našem kontekstu!

Ostale priče koje su sudjelovale na natječaju, a i one koje nisu, možeš pročitati ovdje.

Scroll to Top