Radionice

Jedan od najvažnijih ciljeva LORI je pružanje podrške, informiranje i osnaživanje same LGBTIQ+ zajednice, te je i jedan od glavnih programa udruge upravo Podrška i osnaživanje LGBTIQ+ zajednice.
Psihosocijalna podrška uključuje između ostalog i edukativne, kreativne, psihološke i druge radionice osnaživanja za LGBTIQ+ zajednicu.

Življenje u homofobnoj, bifobnoj i transfobnoj sredini, stalno suočavanje s diskriminacijom i opresijom te izloženost različitim oblicima nasilja ima teške posljedice za same lezbijke, gejeve, biseksualne, interspolne i transrodne osobe. Osim toga, konstantan „pritisak“ na same osobe je i neprestana potreba za coming out-om (i stalno razmišljanje o izboru hoće li skrivati svoj život ili će ga otkriti), što se događa pri svakom susretu s novom osobom, u privatnom ili poslovnom okruženju ili u nekim drugim socijalnim interakcijama. Stoga, za LGBTIQ+ nužno je osigurati podršku koja će ih osnažiti i pomoći u razrješavanju specifičnih poteškoća s kojima se suočavaju.

Edukativne radionice tematiziraju najčešće LGBTIQ+ pitanja, ljudska prava općenito, prava žena. Neke od tema na ranijim radionicama bile su: coming out, razumijevanje transrodnosti, queer, prava žena, feminizam na našem području, mediji i ljudska prava, ali i mnoge druge.

Osim toga, edukativne radionice mogu se odnositi i na organizaciju rada i djelovanje udruge, prvenstveno namijenjene aktivistkinjama/aktivistima i volonterskim snagama udruge, dotičući se upravljanja projektnim ciklusom, timskog rad, komunikacije u timu, vođenja neke specifične aktivnosti i slično.

Psihološke radionice umnogome su bile vrlo aktualne u LORI kroz prvo desetljeće rada, a najčešće teme bile su: samoprihvaćanje, internalizirana homofobija, lezbijske veze, seksualnost, partnerski odnosi, mehanizmi nenasilne komunikacije i asertivnog ponašanja.
Osnažujuće ili edukativno-osnažujuće radionice zbilja su raznolike: od učenja o osnovama struje kroz samostalno izrađivanje električne lampe, do toga kako se aktivirati u svojoj zajednici.

Na kreativnim radionicama obično se izrađuju ukrasi, transparenti, nerijetko za neku posebnu akciju ili priliku, primjerice, za Povorku ponosa, prosvjed, Noćni marš i slično.

Scroll to Top