Europski tjedan testiranja

Europski tjedan testiranja (engl. European Testing Week) se održava svake godine krajem studenog (povodom 1. prosinca – Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a) s ciljem podizanja svijesti javnosti o važnosti testiranja, ranog otkrivanja infekcije HIV-a te pravovremenog liječenja. Akcija je pokrenuta 2013. godine od strane EuroTEST inicijative, a u provedbu je do sada uključeno preko 650 organizacija iz više od 50 zemalja.

Udruga LORI se u ovu inicijativu uključila 2015. godine u suradnji s udrugom Iskorak (glavnom organizatoricom) i Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

Aktivnost se provodi u okviru programa Podrška i osnaživanje LGBTIQ+ zajednice s ciljem osiguravanja besplatnog, anonimnog i brzog testiranja na HIV i sifilis u sigurnom i ugodnom okruženju u kojem se LGBTIQ+ osobe ne moraju brinuti o potencijalnoj osudi zdravstvenog osoblja. Također, osobe se mogu informirati o spolno prenosivim bolestima, prevenciji i zaštiti uz volontere i volonterke, udruge te doktore i doktorice educirane za rad s LGBTIQ+ osobama.

Testiranje se odvija u prostorijama udruge LORI tijekom radnih dana u poslijepodnevnim i večernjim satima kako bi mogle doći i osobe koje rade, kao i one izvan Rijeke (dolaze nam osobe iz Istre, s otoka, iz ruralnijih područja…) te studentska populacija. Osim u Rijeci, svake godine udruga Iskorak organizira Europski tjedan testiranja u Zagrebu, Splitu i Osijeku u suradnji s nekoliko drugih udruga.

Uslijed pandemije, 2020. i 2021. godine testiranja nisu organizirana, što je bio još jedan pokazatelj kako koronavirus negativno utječe na LGBTIQ+ osobe koje su tijekom lockdowna već trpjele nedostatak psihosocijalne podrške i često bile primorane biti s obiteljima koje ih ne prihvaćaju.

Scroll to Top