5. Europski tjedan testiranja u Rijeci

5. godinu zaredom udruga LORI organizira besplatno testiranje na HIV i sifilis u prostorijama udruge, u ugodnom i sigurnom okruženju i s friendly liječnicima i liječnicama. Ove godine to se zbiva u suradnji s Iskorakom iz Zagreba, udrugom Domine iz Splita te CroMSIC-om iz Osijeka, a u Rijeci možete se testirati svakog dana od ponedjeljka, 25. studenog pa zaključno s petkom, 29. studenim ove godine od 17 do 19 sati u prostoru udruge LORI (Janeza Trdine 7, 4. kat). 

Testiraj se na HIV i sifilis besplatno, anonimno i brzo.

Rezultat brzog testa u jednoj minuti

Naši stručni liječnici i liječnice će odgovoriti na tvoja pitanja i napraviti test iz par kapi krvi iz prsta. Test je pouzdan i brz. Jedan test s dva rezultata – za HIV i sifilis.

Paket kondoma i lubrikanata

Nakon što se testiraš dobit ćeš paket s 10 kondoma i 5 lubrikanata na bazi vode i silikona. Sve što ti treba za ødgovornu zabavu.

Gdje i kada se testirati

Pretplati se na Ødgovoran newsletter kako bi među prvima saznao/la datume i lokacije ove godine.
U Rijeci se možete testirati svakog dana od ponedjeljka, 25. studenog pa zaključno s petkom, 29. studenim ove godine, od 17 do 19 sati u prostoru udruge LORI (Janeza Trdine 7, 4. kat).

Kako izgleda testiranje

Na našim lokacijama dočekat će te volonteri/ke koji/e će ti sve prijateljski objasniti. Prije testiranja ispunit ćeš kratku anketu putem svog pametnog telefona (ili na tabletu/računalu na lokaciji). Kad budeš na redu, volonter/ka će te pozvati kod liječnika/ice. Naši/e liječnici/ice opisat će ti kako test funkcionira, napraviti test i objasniti rezultat. Dobit ćeš stručan savjet i odgovore na tvoja pitanja. Samo ćete ti i liječnik/ica biti upoznati s rezultatom tvog testa.

Pitanja i odgovori

Trebam li se testirati na HIV i sifilis?

U Hrvatskoj HIV i sifilis najčešće pogađa gej/bi muškarce. Za seksualno aktivne gej/bi muškarce preporučeno je testirati se bar jednom godišnje. Ako ne koristiš kondome ili češće mijenjaš partnere testiraj se svakih 3-6 mjeseci. Infekcije najčešće prenose osobe koje se nisu testirale (ne znaju da su pozitivni/e).

Zašto se testirati i liječiti?

Rana dijagnoza omogućuje početak liječenja na vrijeme. Lijekovi suzbijaju HIV na nemjerljivu razinu što čuva zdravlje osobe koja živi s HIV-om. Nemjerljiva razina virusa u krvi duže od 6 mjeseci sprječava prijenos virusa. Zato se testiraj, liječi i spriječi. Saznaj više o nemjerljivosti u našoj kampanji N=N (Nemjerljivo=Nezarazno).

Koliko je pouzdan test u jednoj minuti?

Test je brz, jednostavan, iznimno pouzdan i koristi se u cijelom svijetu. Važno je znati da test neće reagirati ako je nedavno došlo do infekcije (ako tijelo nije proizvelo protutijela). Kod većine osoba tijelo proizvode protutijela na HIV nekoliko tjedana nakon infekcije (za konačan negativan rezultat potrebno je da prođu 3 mjeseca od infekcije). Iako je teoretski moguće imati lažno pozitivan rezultat, to se praktički gotovo ne događa.

Što ako test bude pozitivan?

Liječnik/ica će te uputiti na daljnje pretrage kako bi se odredio način liječenja. Osobe koje su se ranije liječile od sifilisa će u većini slučajeva imati pozitivan rezultat na testu za sifilis, te će liječnik/ica preporučiti kontrolu drugim testovima. Važno je znati da je sifilis izlječiv, a HIV se uspješno kontrolira antiretrovirusnim lijekovima.

Kakvi su bili rezultati prošlih godina?

Europski tjedan testiranja obilježava se ove godine sedmi put zaredom. Tijekom Tjedna testiranja bude oko 400 testiranja u Zagrebu, Osijeku, Splitu i Rijeci. Oko 2% testiranih su imali pozitivan HIV rezultat, a oko 4% pozitivan sifilis rezultat. Dio osoba je ranije upoznato sa svojim pozitivnim HIV statusom ili su ranije liječili sifilis. Većina testiranih su gej/bi muškarci (oko 75%), od kojih se gotovo četvrtina testirala prvi puta u životu tijekom Tjedna testiranja.

Više informacija: Tjedan testiranja

Podijeli:

Više vijesti:

Scroll to Top