Za roditelje i obitelj

Autanjem ili coming outom (eng.) nazivamo proces kojim LGBTIQ+ osobe spoznaju i otkrivaju svoju spolnu orijentaciju i/ili rodni identitet kako sebi samima, tako i drugima. Proces coming outa često je kompleksan i zahtijeva prevladavanje brojnih izazova, kako za LGBTIQ+ osobu tako i za okolinu. Za obitelj, coming out djeteta može pokrenuti lavinu misli i emocija s kojima se ponekad nije lako nositi. Reakcije mogu biti raznolike – za neke roditelje to može biti šok i iznenađenje, možda i zbunjenost, dok su drugi to i sami nekako naslućivali, pa mogu osjetiti zadovoljstvo da je dijete steklo snage i hrabrosti da im se povjeri. Nije neuobičajeno da se kod roditelja javi nerazumijevanje, osjećaji krivnje, srama i gubitka, preispitivanje sebe, straha za budućnost djeteta i slično. Sve emocije koje se pojave prirodne su i potrebno je vrijeme da ih postepeno prihvatite. Ove se emocije mogu javiti čak i ako vi osobno nemate poteškoća s prihvaćanjem LGBTIQ+ osoba, kao posljedica utjecaja društva u kojem živimo i odrastamo, a koje još uvijek nije prihvaćajuće za LGBTIQ+ osobe. 

Frances Goldin majka dvije lezbijke na Gay Prideu u New Yorku 2015. god. - Yana Paskova - Getty Images

Budite nježni prema sebi, sjetite se da niste sami i potražite dodatnu podršku ukoliko vam je potrebna. Postoje mnoge organizacije i resursi koji pružaju podršku i informacije o LGBTIQ+ temama.

Reakcija roditelja i ostalih članova/ica obitelji na autanje izuzetno je važna za mlade LGBTIQ+ osobe. Ukoliko vam se vaše dijete auta, budite svjesni da je to trenutak kada dijete izražava svoju autentičnost i iskrenost prema sebi i vama. Pokušajte se sjetiti da je to još uvijek ona ista osoba koju ste prije par minuta bezuvjetno voljeli i budite svjesni povjerenja koje vam je poklonjeno. Koliko god vama bilo teško (ili lako) čuti ove vijesti, znajte da za vaše dijete to vjerojatno nije bila nimalo jednostavna, olako donesena odluka, već je često popraćena teškim i kompleksnim emocijama kao i strahom od negativnih posljedica.

Evo nekoliko koraka koje možete poduzeti kako biste pružili podršku i pomogli svom djetetu da se osjeća voljeno i prihvaćeno:

Slušanje i prihvaćanje: Najvažnije što  možete učiniti jest saslušati i prihvatiti svoje dijete bez osuđivanja. Recite djetetu da vam je drago da je iskreno s vama i da ste tu za njega, čak i ako je vama u tom trenutku teško. To će otvoriti vrata daljnjoj komunikaciji, podržati dobar odnos te potaknuti proces prihvaćanja i razumijevanja. 

Potvrđivanje identiteta: Nemojte smatrati da je LGBTIQ+ identitet vašeg djeteta „samo prolazna faza“ niti da je manje vrijedan. Podržite njegov identitet i recite da je u redu biti ono što jest.

Podrška i komunikacija: I riječima i djelima pokažite djetetu vašu podršku. Nemojte promijeniti način na koji komunicirate s djetetom, kao ni način na koji se odnosite prema njemu – vaše dijete još uvijek isto dijete koje ste voljeli cijeli svoj život i to se nije promijenilo. Ne prosuđujte naglo; ako nešto ne znate i ne razumijete, postavite pitanja koja vas zanimaju. Pokažite prihvaćanje kroz želju da saznate i razumijete više, a otvoreno razgovarajte i o onim dijelovima u kojima osjećate strah i nerazumijevanje.

Vaša podrška, ljubav i razumijevanje ključna je za ispunjeniji, sretniji i slobodniji život vašeg djeteta.

Dodatne informacije: 

Razumjeti i podržati (LORI, 2011. god.)

Ovi materijali nastali su u okviru kampanje Obitelj bez predrasuda 2007. godine, te je dio podataka koji je u to vrijeme bio aktualan sada zastario, a neka se terminologija promijenila. Svejedno, smatramo da tekstovi još uvijek sadržavaju korisne informacije i savjete te vas potičemo da ih pročitate.

Obitelj bez predrasuda – dio za roditelje

Otvorena pisma LGBTIQ osoba roditeljima (2007. god.)

Neki od projekata udruge LORI u ovom području:

Obitelj bez predrasuda (2007. god.)

Scroll to Top