Queer i feministička kultura i LORI

LORI je od svojih početaka djelovanjem prvenstveno u području informiranja javnosti kao i osnaživanja LGBTIQ+ osoba uočila važnost podrške razvoju queer i feminističke kulture, tj. upoznavanja (prije svega) lokalne zajednice s ovom tematikom. Naime, jedan od strateških ciljeva udruge jest promocija queer i feminističke kulture, te je i jedan od ključnih programa LORI Queer i feministička kultura.

U Hrvatskoj queer i feministička kultura često su podzastupljene, nemaju sustavnu podršku, njihova je vidljivost marginalizirana, te samim time ni javnost s njima nije (dovoljno) upoznata.

I zato je namjera LORI javnosti približiti koncepte queera i feminizma kroz umjetničke sadržaje, konstruktivne rasprave, a kako bi ona mogla izgraditi kritičko mišljenje o tim temama, promišljati queer i feminističke koncepte, te steći uvid u razvoj i djelovanje te kulture. Na taj se način pruža i podrška razvoju kulture i umjetnosti u cjelini, a kroz poticanje queer i feminističkih tema u javnom prostoru, promicanje uključivosti, njegovanje različitosti i prihvaćanja.

U više od 20 godina djelovanja, LORI je kroz podizanje vidljivosti queer i feminističke kulture ostvarila i brojne suradnje: od organizacija civilnog društva (ponajviše LGBTIQ+ i organizacija koje se bave ljudskim pravima, ali i kulturom, umjetnošću), kulturnih ustanova i institucija (Odjel za kulturu Grada Rijeke, Gradska knjižnica Rijeka, Art-kino, Tiflološki muzej u Zagrebu itd.), te osoba istaknutih u području queer kulture iz Hrvatske i inozemstva.

Tako je LORI queer i feminističku kulturu publici predstavljala šarolikim događanjima:

Možda najvidljiviji dio programa Queer i feministička kultura jest Festival queer i feminističke kulture Smoqua. Više o Smoqui može se naći ovdje.

Scroll to Top