Festival queer i feminističke kulture Smoqua

Kao spoj umjetnosti i aktivizma, Smoqua okuplja umjetnike i umjetnice, aktiviste i aktivistkinje iz Hrvatske i inozemstva s ciljem promoviranja queer i feminističke kulture te propitivanja društvenih predrasuda i „pozivanja“ na njihovo promišljanje. U tri dana druženja i otvorenog dijaloga u Gradu koji teče, publika može osjetiti i „zaroniti“ u queer i feminističku kulturu kroz: izložbe, panel rasprave i razgovore, radionice, predstave, predstavljanja istraživanja, drag show, performanse, igre i druge interaktivne sadržaje.

Malo povijesti: zašto Smoqua?

Kroz dugogodišnji rad u području LGBTIQ+ tema te u radu sa samom LGBTIQ+ zajednicom, LORI uviđa da je queer i feministička kultura u Hrvatskoj prisutna, no marginalizirana i nedostaje sustavne podrške njenom razvoju i umreženosti.

Teme queer i feminizma u Hrvatskoj i dalje se najčešće smatraju društveno nepotrebnim, neprihvatljivim, nepodobnim ili čak nedoličnim i imaju negativne konotacije, dok javnost s njome nije (dovoljno) upoznata. Iz tih potreba se rodila inicijativa da se osigura prostor za susret šire zajednice, a naročito mladih, s osobama istaknutim u polju queer i feminističke kulture iz Hrvatske i inozemstva, čime se potiče daljnji razvoj kulturnog i umjetničkog sadržaja u ovom području. 

Više se godina „kuhala“ ideja da u Rijeci organiziramo festival, no iako je promoviranje queer kulture bio jedan od strateških ciljeva LORI, fokus našeg djelovanja bio je informiranje javnosti te osnaživanje LGBTIQ+ zajednice. Također, nije bilo lako pronaći sredstva, suradničke organizacije, kako ćemo, s kime/čime ćemo? No, gdje postoji volja, nađe se i način: Rijeka je 2016. godine izabrana za Europsku prijestolnicu kulture 2020., te je Smoqua našla svoje mjesto u Luci različitosti (slogan EPK). Prva Smoqua se održala 2017. godine i do 2020. bila je dio programskog pravca Kuhinja različitosti.

S raznim organizacijama, udrugama i institucijama kao što su PaRiter (suorganizatorice od 2017. godine), Građanke svom gradu i Centar za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci (suorganizatorice prvih izdanja festivala), Palach, Art-kino i mnoge druge, Smoqua je otvorila nove prostore za suradnje uključujući različite perspektive, znanja i iskustva.

 Na prvih šest izdanja na Smoqui je sudjelovalo preko 180 umjetnika i umjetnica, aktivista i aktivistkinja iz više od 25 zemalja diljem svijeta.

OK, imamo Smoquu, nego... što je Smoqua?

Međunarodni festival queer i feminističke kulture Smoqua omogućuje javnosti da se u sigurnom i poticajnom okruženju kroz razmjenu misli i iskustava upozna s queer i feminističkom kulturom, stekne nova znanja o njenom značaju, poziciji i doprinosu u razvoju demokratskog društva.

Smoqua razbija predrasude, „rastače“ patrijarhalne obrasce sadržajima koji nisu dovoljno prisutni ni vidljivi u našem društvu: kroz raznovrstan program na hrvatskom i engleskom jeziku, svatko ima priliku promišljati, razmjenjivati iskustva i mišljenja, obogaćujući festival koji je upravo i platforma za umrežavanje, povezivanje među raznorodnom publikom. Smoqua uvijek nastoji biti uključiva, stoga su aktivnosti na festivalu besplatne i odvijaju se na lokacijama koje su (čim više je moguće) dostupne i pristupačne.

Festival ukazuje na razna bitna društvena pitanja kroz promoviranje nenasilja i održivog razvoja, primjerice, korištenjem recikliranih promotivnih materijala, osiguravanje veganskih obroka za sudionike/ice i volonterske snage, popusta na dolazak vlakom itd.

Povezivanje je jedna od ključnih dimenzija Smoque, te je koncipirana kao mjesto susreta za umrežavanje, kreiranje suradnji među raznim dionicima: organizacija civilnog društva, ustanova, kolektiva, inicijativa, okupljališta mladih, kafića i tvrtki, kulturnih foruma te osoba istaknutih u području queera i feminizma iz Hrvatske i inozemstva.

Bliži nam se nova Smoqua! Save the date!! 🙂

Smoqua 2023

Kako nam je bilo na prijašnjim Smoquama:

Scroll to Top