Za poslodavce

Kao poslodavac možete doprinositi stvaranju pozitivnih, afirmativnih koraka u poštovanju i promoviranju ljudskih prava u društvu. Stvaranje radnog okruženja u kojem je svaka osoba ravnopravna i ima jednake šanse za uspjeh nije samo etički ispravno i društveno odgovorno, već donosi i brojne dobrobiti za poslodavce. Raznolikost i inkluzija na radnom mjestu dovode do više inovacija, poboljšane produktivnosti te veće kvalitete proizvoda i usluga. Istraživanja su pokazala da tvrtke koje uključuju različite perspektive i iskustva u svoje poslovne odluke imaju bolje rezultate od onih koje ne uključuju različitosti. Kada se zaposlenicima/icama pružaju jednake mogućnosti za rad i napredovanje, oni/one se osjećaju cijenjenima i motiviranijima, što povećava njihovo zadovoljstvo poslom i produktivnost. Također, činjenica je da ljudi bolje rade kada mogu biti ono što jesu. 

Ulaganje u razvoj radnog okruženja koje je uključivo za sve zaposlenike/ice višestruko će se vratiti poslodavcu, od povećanja produktivnosti zaposlenika/ica i boljih poslovnih rezultata do ostvarivanja veće ukupne materijalne dobrobiti.

Rezultati istraživanja ukazali su na veliku razliku u svijesti i iskustvima poslodavaca i LGBTI zaposlenika/ica u vezi s ispitivanim temama. Jedna je od najvećih razlika u tome što mnogi poslodavci smatraju da u njihovim kolektivima nema LGBTI osoba te da to nije tema s kojom se trebaju posebno baviti, dok istovremeno rezultati istraživanja pokazuju da se većina LGBTI osoba na radnom mjestu ne usudi biti otvorena o vlastitoj seksualnoj orijentaciji i/ili rodnom identitetu, a njih 75% doživljava diskriminaciju na radnom mjestu koju ne prijavljuje iz straha od još negativnijih posljedica.

I dok u zemljama zapadne Europe, Americi, Australiji i sl. poslodavci prepoznaju važnost osiguravanja ravnopravnosti radnih uvjeta i radnog okruženja za sve svoje zaposlenike/ice te ulažu vrijeme i financijska sredstva u osiguravanje inkluzivnosti radnog okruženja, u Hrvatskoj se ta svijest tek polako budi. LORI stoga aktivno nastavlja rad u području zaštite ljudskih prava i radničkih prava LGBTI osoba provođenjem novih projekata kao što su Radnopravnost svima! (2019. – 2021.) i Savez za LGBTIQ ravnopravnost na radnom mjestu (2022. – 2023.) te održavanjem edukacija o stvaranju sigurnog radnog okruženja koje nudi svim zainteresiranim poslodavcima.

Uključite se u stvaranje pozitivnih promjena:

Preporuke za poslodavce Kratke i sažete informacije o prvim koracima koje vi, kao poslodavac, možete poduzeti u osiguravanju sigurnih i prihvaćajućih radnih okruženja za LGBTIQ+ osobe možete pronaći ovdje.

Indikator ravnopravnosti na radnom mjestu Jedan od alata koji vam, kao poslodavcu, može pomoći da dobijete uvid u svoja postignuća u implementaciji LGBTI inkluzivnih politika i praksi u radnom okruženju jest Indikator ravnopravnosti na radnom mjestu, o kojem više informacija možete saznati ovdje.

Zapamtite da osiguravanje inkluzivnog radnog okruženja ne podrazumijeva davanje nekih „posebnih prava“ određenim osobama niti „promoviranje određenih grupa nad drugima“, već omogućavanje jednakih i ravnopravnih uvjeta i radne okoline za sve.

Scroll to Top