Tom of Finland u Rijeci: Od progona do slave

Drage naše i dragi naši, Zagreb Pride, LORI i Veleposlanstvo Finske vas pozivaju na prikazivanje filma o životu kultnog finskog umjetnika!

Zagreb Pride i Veleposlanstvo Finske u suradnji s udrugom LORI i Art-kinom predstavit će film o životu kultnog finskog umjetnika Touka Laaksonena, poznatijeg pod pseudonimom Tom of Finland. Riječkoj publici film će premijerno biti prikazan u subotu, 18. studenog 2017. godine od 20:15 u velikoj dvorani Art-kina (Krešimirova 2). Projekcija filma poklon je Veleposlanstva Finske povodom proslave 100. godina neovisnosti Finske.

Projekcija filma je besplatna ali možete priložiti donaciju ukoliko želite.
Nakon filma dođite od 23 sata na druškanje u Klub Bačva (Dolac 8).

Film o Touku Laaksonenu, umjetniku koji je oblikovao generacije i generacije LGBTIQ osoba svojim jedinstvenim likovnim izričajem, donosi nam inspirativnu priču o borbi gej muškarca u vremenu progona te njegovom putu prema slavi i ponosnom životu. Pri povratku iz Drugog svjetskog rata, Touko Laaksonen ne pronalazi mir čak ni u svojoj obitelji od koje skriva svoju seksualnost. U postratnom periodu LGBTIQ osobe suočavale su se sa svakodnevnim progonima, zatvorskim kaznama, bile zlostavljane od strane policije i tajnih službi te nisu bile slobodne živjeti svoje živote i identitete. Laaksonen nije bio iznimka – utjehu je pronašao u vlastitoj mašti iz koje su, pomoću olovke i papira, izlazili mišićavi, hiperseksualizirani likovi u uniformama osoba koje su ga ugnjetavale. Njihove su uloge prezentirale postojeće odnose moći, ali su ih istovremeno, kroz homoerotski prikaz, simbolički podrivale. Tuokov put nimalo nije bio lak, pogotovo u društvu koje je njegov identitet smatralo bolesnim, devijatnim. Životnu prekretnicu je doživio dolaskom u Sjedinjene Američke Države gdje je prozvan Tom of Finland.

Tom of Finland se svojim crtežima priključio seksualnoj revoluciji i mijenjao svijet uz kontekstualizaciju vlastitih iskustava iz rata, Finske i svakodnevnih žudnji te je postao ikona pokreta gej oslobođenja. Njegovi umjetnički radovi mijenjali su pravila, prkosili su cenzurama i nadahnjivali mnogobrojne obožavatelje i obožavateljice diljem svijeta.

Facebook event: https://www.facebook.com/events/376195349499368.

Vidimo se u Art-kinu!

Vaše LORI cure

Podijeli:

Više vijesti:

Održane mindfulness radionice

Tri mjeseca intenzivnog druženja su iza nas…vježbale smo svjesni(ji) kontakt sa sobom, prepoznavanje vlastitih granica i kapaciteta, prihvaćanje sebe i svih svojih otpora, otvarale smo prostor za držanje nelagode, istraživale

Pročitaj više »
Scroll to Top