Europski tjedan testiranja u Rijeci: testiraj se besplatno i anonimno na HIV i sifilis!

Nakon dvije godine pauze uzrokovane pandemijom, u Rijeci se ponovno održava Europski tjedan testiranja! Od ponedjeljka, 21. do petka, 25. studenog, od 17 do 19 sati u sigurnom prostoru i ugodnom okruženju u uredu LORIzainteresirane se osobe mogu bez najave, besplatno i anonimno testirati na HIV i sifilis za 60 sekundi.

Dugogodišnje suradnice Europskog tjedna, stručne liječnice i liječnici odgovorit će na sva pitanja i napraviti test iz par kapi krvi iz prsta. Test je pouzdan i brz, za HIV i sifilis.Kakva je situacija sa sifilisom?

U tijeku je epidemija sifilisa, što znači da se u Hrvatskoj među gej/bi muškarcima bilježi porast broja novih dijagnoza. Više informacija na web stranici Sifilis je opet in.

GDJE se sve mogu testirati?

U Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, a više informacija o svemu možeš vidjeti ovdje.

Kako izgleda testiranje?

Na našim lokacijama dočekat će te volonteri/ke i sve ti prijateljski objasniti. Prije testiranja ispunit ćeš kratku online anketu putem svog pametnog telefona (ili na tabletu/računalu na lokaciji).

Kada budeš na redu, volonter/ka će te pozvati kod liječnika/ice. Naši liječnici/ice opisat će ti kako test funkcionira, napraviti test i objasniti rezultat. Dobit ćeš stručan savjet i odgovore na tvoja pitanja.

Neka od najčešćih pitanja:

Trebam li se testirati na HIV i sifilis?

U Hrvatskoj HIV i sifilis najčešće pogađa gej/bi muškarce. Za sve seksualno aktivne gej/bi muškarce preporučeno je testirati se bar jednom godišnje. Ako ne koristiš kondome ili češće mijenjaš partnere testiraj se svakih 3-6 mjeseci. Infekcije najčešće prenose oni koji se nisu testirali (ne znaju da su pozitivni). Neliječena infekcija HIV-om i sifilisom može biti smrtonosna ili uzrokovati trajne posljedice. U tijeku je epidemija sifilisa, što znači da se u Hrvatskoj među gej/bi muškarcima bilježi porast broja novih dijagnoza.

Što ako test bude pozitivan?

Liječnik/ica uputit će te na daljnje pretrage i liječenje. Osobe koje su se ranije liječile od sifilisa će u većini slučajeva imati pozitivan rezultat na testu za sifilis te će liječnik/ica preporučiti kontrolu drugim testovima. Važno je znati da je sifilis izlječiv, a HIV se može uspješno kontrolirati antiretrovirusnim lijekovima. 

Koliko je pouzdan test u jednoj minuti?

Test je brz, jednostavan, iznimno pouzdan i koristi se u cijelom svijetu. Važno je znati da test neće reagirati ako je nedavno došlo do infekcije (ako tijelo nije proizvelo protutijela). Kod većine osoba tijelo proizvede protutijela na HIV nekoliko tjedana nakon infekcije (za konačan negativan rezultat potrebno je da prođu 3 mjeseca od infekcije). Iako je teoretski moguće imati lažno pozitivan rezultat, to se praktički gotovo ne događa.

Podijeli:

Više vijesti:

Scroll to Top