Fanzin „Različitost oko nas“ – podrška djeci osnovnoškolske dobi

Umjetnička inicijativa (Artikal) – Nastja Kljaić, psihologinja Tanja Vlahović, te umjetnice i ilustratorice Sanja Siročić, Martina Muraro i Eva Valenčak kroz projekt „Različitost oko nas“ su provele četiri likovne radionice s djecom i predstavljanje fanzina u suradnji sa Osnovnom školom „Banija“ (Karlovac), Dječji dom „Tić“ (Rijeka) u Klubu mladih Rijeka i Osnovnom školom Hugo Kon (Zagreb) uz podršku udruge Priroda za sve. Partnerice na projektu su: This is a Domino project (Zagreb), Carpe Diem (Karlovac) i Filmaktiv (Rijeka).

Cilj  projekta je prevencija vršnjačkog nasilja, prihvaćanje različitosti, osnaživanje te pružanje podrške djeci osnovnoškolske dobi koja se osjećaju ranjivima i različitima kroz edukativne ilustracije i iskustvene radionice, čija je svrha spriječiti diskriminaciju među učenicima_cama.

Ilustracije kroz fanzin prikazuju problematične socijalne situacije u kojima se nađu djeca koja se po nečemu razlikuju od ostalih, zbog čega su u manjini. Tematski to uključuje izgled, nacionalnost, lgbtq+ identitet, rasu, socijalni status itd. Na taj način se djeci ukazuje na situacije u kojima se i sama nađu, kako se nositi s njima, kako bolje razumjeti druge s ciljem poticanja empatije među vršnjacima_kinjama.

Četiri ilustratorice, svaka kroz svoj umjetnički pristup, daju slikovni prikaz, a popratni tekst je oblikovan u suradnji s diplomiranom psihologinjom i uz pomoć projektnih suradnica_ka, udruga LORI, kolekTIRV i Dugine obitelji.

Fanzin se može besplatno prelistati i skinuti ovdje.

Aktivnost se održava u sklopu projekta Različitost oko nas koji se provodi kroz platformu Clubture. Financijski podržavaju Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Zagreb – gradski ured za kulturu, Zaklada Kultura nova i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva kroz program Centri znanja.

Podijeli:

Više vijesti:

Održane mindfulness radionice

Tri mjeseca intenzivnog druženja su iza nas…vježbale smo svjesni(ji) kontakt sa sobom, prepoznavanje vlastitih granica i kapaciteta, prihvaćanje sebe i svih svojih otpora, otvarale smo prostor za držanje nelagode, istraživale

Pročitaj više »
Scroll to Top