Gradonačelnik Crikvenice protiv prihvaćanja i uvažavanja osoba istospolne orijentacije

Na crikveničkom gradskom vijeću 29.12.2022. glasalo se o usvajanju prijedloga da se u crikveničke škole uvede građanski odgoj kao izborni predmet za učenike/ice od petog do osmog razreda. Iskazujući svoje neslaganje s tim prijedlogom gradonačelnik Crikvenice Damir Rukavina u svom je govoru (ovdje)

naglasio da je razlog njegova neslaganja jer se „tu predlažu istospolni brakovi i usvajanje djece i to…“  smatrajući da se time „homoseksualnost usvaja na području grada Crikvenice“. Svoje izlaganje završio je pričajući vic koji u konačnici ponižava LGBT osobe i podupire nerazumijevanje i njihovo osuđivanje, te su ga i njegovi kolege i kolegice pokušale upozoriti da prekine pričanje tog vica.

Ovakav javni govor ne samo da nije prihvatljiv kao ljudski čin, već je i politički potpuno neprimjeren. Gradonačelnik Damir Rukavina ne razumije svrhu građanskog odgoja, ne poznaje materiju (iako se s njom detaljnije upoznao kako sam kaže), no za razumijevanje vrijednosti demokratskog društva i građanske kompetencije očito je koliko mu nedostaje da je sam pohađao upravo Građanski odgoj i obrazovanje.

Gradonačelnik svojim izjavama o „homoseksualnosti“ i istospolnim brakovima širi nerazumijevanje i zapravo indirektno podupire neprihvaćanje osoba istospolne orijentacije te njihovih obitelji.  Istospolni brakovi realnost su u ovoj državi već niz godina, neke obitelji odgajaju i djecu (da, i na području Crikvenice) i bilo bi bolje da gradonačelnik razmišlja koliko ovakvim izjavama čini štete i toj djeci. U njegovoj srednjovjekovnoj argumentaciji nažalost nema ničeg smiješnog, već ona izaziva zabrinutost za činjenicu da nam gradove vode osobe koje u 21. stoljeću javno osuđuju osobe drukčije spolne orijentacije od  heteroseksualne te nemaju niti osnovnu razinu znanja o svrsi Građanskog odgoja.

Podijeli:

Više vijesti:

Održane mindfulness radionice

Tri mjeseca intenzivnog druženja su iza nas…vježbale smo svjesni(ji) kontakt sa sobom, prepoznavanje vlastitih granica i kapaciteta, prihvaćanje sebe i svih svojih otpora, otvarale smo prostor za držanje nelagode, istraživale

Pročitaj više »
Scroll to Top