LGBTIQ ili što li sva ta slova znače

Anybody who is any good is different from anybody else.

– Felix Frankfurter

Nekada se čitalo o lezbijskim i gej organizacijama koje se bore za prava seksualnih manjina u koje onda uključuju i biseksualne osobe, a danas slušamo i čitamo o LGBTIQ organizacijama, aktivistima i aktivistkinjama iz Hrvatske i iz regije (čitaj: bivša Yu) i svakim je danom sve očitije da veliki broj nas ne zna što uopće sva ta slova znače, a kamoli da ima ikakve podatke o diskriminaciji i pravima koja doživljavaju osobe iza tih slova.

Zato, započet ću s malom terminologijom, da vas baš ne pošaljem svih da otvorile link sve o svemu i pogledate terminologiju koja postoji na ovom site-u. LGBTIQ je kratica koja se odnosi na Lezbijke, Gej muškarce, Biseksualne osobe, T stoji za Transrodne i Transeksualne osobe, zatim imamo Interseksualne osobe (da, I nije veznik) i osobe koje se identificiraju kao Queer. Ako često surfate Internetom primijetit ćete da se u nekim zajednicama ta kratica proširila i sada uključuje puno više slova kako bi se dalo prostora što većem broju identiteta koji oplemenjuju našu zajednicu, a i život. Naime, više od svega LGBTIQ pokret cijeni pravo na različitost. Geslo koje možemo uzeti kao svoje je «Svi različiti svi jednaki», pri čemu se misli na to da smo svi različiti i imamo pravo izražavati i živjeti tu svoju različitost, ali moramo imati jednaka prava.

Ova kratica se koristi šakom i kapom, ali važno je napomenuti kako u Hrvatskoj i nema toliko aktivnosti vezanih za, recimo, rodne manjine, dakle T i I. I ne samo da je njihova vidljivost praktički nepostojeća i da ih se pogrešno miješa s pitanjima seksualne orijentacije, jer ta povezanost nije nužna, već ih se diskriminira i unutar same tzv. LGBTIQ zajednice, koja je u biti LG zajednica u najvećem broju slučajeva.

U društvu je čak lakše prihvatiti homoseksualnost i biseksualnost, nego što je to slučaj s rodnim manjinama. Čini se da je percepcija roda ukorijenjena u društvo snažnije nego seksualna orijentacija. Razlog tome mogla bi biti činjenica da seksualnost nije nešto o čemu se pričalo i priča u većoj mjeri, dok nam se rod prikazuje, pokazuje i nameće kroz apsolutno sve u našim životima, od rođenja do smrti. Od trenutka kada se probudimo do trenutka kada legnemo spavati ljudi nas oslovljavaju imenicama i zamjenicama koje označavaju rod bez da se barem jedno zapitaju da li je njihovo viđenje našeg roda koje određuju na osnovi karakteristika našeg spola, ispravno. Naime, o rodu se zaključuje na osnovi toga kako se odijevamo, da li imamo bradu i brkove, na osnovi konstitucije našeg tijela, dužini kose, boji glasa i slično. Ukoliko ulazimo u karakteristike poznate kao određeni spol, a samim time i rod obratit će nam se sa po njima prikladnom imenicom. Ako se ne uklapamo u tu općenitu viziju što žena treba biti i što muškarac treba biti, jer naravno ne postoji ništa drugo nego ta dva spola i roda, nastaje zbunjenost. I tu vas više ne nazivaju rodno vezanim imenicama već imenicama tipa: nakaza i ono. A diskriminacija počinje u onom trenutku kada nas krenu rodno smještati bez da nas pitaju. To nije rijetka diskriminacija. Svi to radimo. I ja isto tako smještam ljude po rodu i solu na osnovi istih tih karakteristika, samo što imam informacije o tome kako ne postoje samo dva spola, niti samo dva roda, te mi je lakše kretati se u svijetu različitosti bez da ostanem zbunjena i bez da imam potrebu karakterizirati nešto ili nekoga kao čudnog/nu.

A s druge strane, oduvijek me je privlačilo sve van uobičajenog. I vjerujem da osobu ne čine samo njeni spolni organi; ženu ne čini samo vagina, kao što muškarca ne čini samo penis, te svaka osoba s vaginom nije nužno žena, niti je svaka osoba s penisom muškarac. I na kraju krajeva, što je vagina? Što je penis? Što je žena? Što je muškarac?

Što daje za pravo doktorima da određuju djetetu da li ima dovoljno velik ili premali penis i ravnaju život te male osobe prema genitalijama?

Od kuda društvu takvo pravo? Od kuda je došla ideja da svi trebamo izgledati uniformno, ponašati se isto tako?

Čini se da su nam moderna društva dala pravo na različita mišljenja, ali nikako da nam daju pravo i na različita življenja.

Budući nam nedostaje prihvaćanja osoba kakve jesu, budući nam nedostaje informacija o spolu i rodu, pala mi je na pamet ideja da se onda pozabavimo time malo u ovoj kolumni.

Trudit ću se vrlo vam jednostavno u daljnjim tekstovima objasniti sve pojmove vezane za transrodnost, transeksualnost i interseksualnost. Pri tome ću koristiti materijale skupljene kroz rad u LORI, materijale s Interneta i osobna iskustva.
Stoga, ostanite sa mnom.

apropo

Podijeli:

Osmomartovska

Nekad se na ovim prostorima slavio 8. mart. Ženama (drugaricama) kupovali su se crveni karanfili, u školama su se spominjale

Pročitaj više »

Zastava

Drugi put ove godine u gradu Rijeci zavijorila se zastava duginih boja: prvi put bila je izvješena na gradskoj vijećnici

Pročitaj više »

O (gej) braku

Ne vjerujem u brak. Ne vjerujem da je potrebno ljubav potvrditi pred ljudima i državom (ili crkvom), u određenoj odjeći,

Pročitaj više »
Scroll to Top