Poruka strankama uoči izbora: Mi, LGBT osobe, plaćamo iste poreze i želimo imati ista prava

Parlamentarni izbori održat će se u nedjelju, 8. studenog, objavila je poslanicom hrvatska

predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, te pozvala sve koji će se natjecati za glasove birača da “svečanost demokracije ne pretvore u karneval demokracije”. Prema dosad viđenom, pred nama je ipak mjesec dana predizbornog cirkusa. Što očekuju od buduće vlasti, te imaju li kakvu poruku za političke stranke uoči ovih izbora pitali smo predstavnice/ke nevladinog sektora.

Predizborna kampanja idućih će se dana još više zahuktati, a prema onome što smo već dosad mogli čuti i vidjeti, nastavlja se klasična borba “brojki i slova”‘ – vladajući se, u nadi za novim mandatom, hvale postignutim, te naravno obećanjima kako će “sve biti (još) bolje ako ostanu na vlasti”. Oporba, očekivano, kritizira i uzvraća negativnim brojkama – rastom javnog duga, brojem blokiranih i iseljenih, rastom nezaposlenosti. I naravno obećanjima kako će ‘sve biti bolje kad oni dođu na vlast’.

“Ispravite diskriminatorne odredbe Zakona o životnom partnerstvu i Zakona o MPO”

Nadamo se kako će sudionici izbora, čiji je ishod neizvjestan, jer nijedna politička stranka u dosadašnjim anketama ne bilježi znatnu prednost, obratiti pozornost i na ono što predstavnici nevladinog sektora imaju za poručiti budućoj zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, kao i sudionicima ove predizborne kampanje.

Nataša Vajagić, Centar za građanske inicijative Poreč

“Očekujem da ne nazadujemo po pitanju LGBT ljudskih prava. Mislim da bi se iduća vlada, koja god ona bila, trebala pozabaviti diskriminatornim Zakonom o životnom partnerstvu koji onemogućava posvajanje djece istospolnim parovima. Također, očekujem promjenu Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji koji lezbijkama onemogućuje obavljanje postupka.

Nataša Vajagić, CGI Poreč

Očekujem da se ratificira i implementira Konvenciija VE o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja. Niz problema vezanih uz nasilje nad ženama, od sustavne prevencije, postupanja u slučaju odustajanja žrtve od prijave nasilja, do mirenja, sankcioniranja počinitelja do podrške žrtvama u stvaranju uvjeta za novi kvalitetniji život, bio bi zakonski riješen ratifikacijom Konvencije VE. Očekujem da će nova vlast biti postavljena po načelima dobrog upravljanja (odgovornost, participacija, predvidivost i transparentnost), da će biti uporište djelovanja pojedinaca/ki, institucija i političara/ki, u kojima postoji osnaženo, aktivno i odgovorno civilno društvo te prevladava participativna politička kultura odgovornih, solidarnih i zainteresiranih građana/ki”.

Marko Mlinar, koordinator udruge Rišpet iz Splita

“Od buduće vlasti, ma koje ju stranke činile, očekujemo da neće smanjivati obim do sad dosegnutih prava građanki i građana Republike Hrvatske bez obzira na seksualnu orijentaciju i druge osobine ličnosti istih. Od buduće vlasti tražit ćemo ono što u RH još uvijek nemamo – potpunu ravnopravnost.

Marko Mlinar, Rišpet Split

Strankama poručujemo – mi, homoseksualci, lezbijke, biseksualne i transrodne osobe radimo iste poslove kao i heteroseksualne osobe, od učiteljica do vojnika, plaćamo jednake poreze. Mi, naši prijatelji i naše obitelji, želimo živjeti u demokratskom, otvorenom i sigurnom društvu koje poštuje različitosti osoba i pruža potpunu ravnopravnost”.

Od nove vlasti očekuje se uvođenje Građanskog odgoja i unapređivanje prava trans* osoba

Zoran Dominković, koordinator Iskoraka – Centra za prava seksualnih i rodnih manjina

“Od sljedeće Vlade očekujemo kontinuitet u unapređenju zakonske zaštite prava LGBT zajednice kroz unapređenje zakonskih okvira s međunarodnim izvorima zaštite ljudskih prava općenito, specifično unapređenje provedbe Zakona o zabrani diskriminacije; pravnu i institucionalnu zaštitu vulnerabilnih i/ili marginaliziranih socijalnih grupa te osiguranje ostvarenja prava na jednako postupanje sukladno pravnim propisima.

Od sljedeće Vlade tražimo da pokrene konkretne korake vezano za unapređenje zakonske zaštite prava na obitelj LGBT parova kroz promjenu definicije braka te izjednačavanjem bračnih zajednica sa zajednicama životnog partnerstva. Očekujemo da se pravo na brak i izvanbračnu zajednicu regulira kroz Obiteljski zakon bez diskriminacije za LGBT partnere. Također očekujemo unapređenje zdravstvenih politika te pristupa zdravstvenim i socijalnim uslugama u svrhu unapređenja kvalitete življenja LGBT osoba kao i osoba koje žive s HIV-om.

obrazovnom sustavu očekujemo unapređenje zdravstvenog i građanskog odgoja baziranog isključivo na znanstvenim činjenicama, bez pravljenja kompromisa i nagodbe ovisno o stavu Crkve te ukidanje svih oblika diskriminacije LGBT osoba. Uloga je države da štiti ljudska prava svih građana i građanki, osobito prava manjina”.

Jelena Poštić, izvršni koordinator Zagreb Pridea

“Od nove vlasti očekujemo da nastavi sa zaštitom ostvarenih i daljnjim promicanjem ljudskih prava LGBTIQ osoba kako bi se osigurala puna ravnopravnost, ljudsko dostojanstvo, društvena uključenost i dokinula diskriminacije, marginalizacija i nasilje nad lezbijkama, gejevima, biseksualnim, transrodnim, interspolnim i queer osobama. Jedan od prioriteta nove Vlade bi zasigurno trebalo biti unapređivanje položaja trans* osoba temeljeno na ljudskom pravu na samoodređenje svake osobe a u kontekstu rastućeg europskog konsenzusa priznavanja prava na rodni identitet.

Minimum koji očekujemo od svih kandidatkinja i kandidata koji su uključene/i u izbornu utrku jest da se suzdrže od homofobnih, bifobnih i transfobnih izjava i poruka te da imaju na umu da demoniziranjem i pozivanjem na mržnju i nasilje potencijalno ugrožavaju život i ljudsko dostojanstvo LGBTIQ osoba u RH. Podsjećamo da je 73% LGBTIQ osoba doživjelo neki oblik nasilja kako je pokazalo naše istraživanje Brutalna stvarnost iz 2013. godine”.

“Dosta nam je ideoloških prepucavanja, želimo sigurno okruženje za naš i živote naše djece”

Daniel Martinović, Dugine obitelji

“Od buduće vlasti očekujemo rad na stvaranju sigurnijeg okruženja za sve građane i građanke – ekonomski stabilnu državu, pravnu sigurnost i potpunu ravnopravnost pred zakonom za istospolne parove, još profesionalniji rad policije, učinkovit obrazovni sustav.

Očekivanja jesu malo generička, ali mislimo da nam je svima dosta ideoloških prepucavanja i da svi u prvom redu želimo sigurno mjesto za naš život i život naše djece. Konkretna očekivanja koja imamo su izmjene Zakona o životnom partnerstvu – ukidanje diskriminatorne odredbe prema kojoj životni partneri ne smiju zajedno posvojiti dijete, te želimo mogućnost sklapanja životnog partnerstva i za raznospolne parove”.

Daniel Martinović, Dugine obitelji

Za sve sudionike izbora imaju kratku poruku:
“Drage stranke, barem se pokušajte maknuti od rasprave tko koliko voli Hrvatsku, i pokažite nam da imate, ako ništa drugo, nekakav nacrt plana i programa za poboljšanje situacije u državi”.

Danijela Almesberger, koordinatorica Lezbijske organizacije Rijeka LORI

“‘Opis posla’ buduće vlasti opće je poznat široj javnosti. Jasni su problemi koji se moraju adresirati na raznim područjima ako želimo živjeti u uređenoj državi. Zapravo se moja očekivanja od buduće vlasti mogu svesti u jednoj vrlo jednostavnoj rečenici – da svoj posao rade profesionalno, odgovorno, pouzdano, stručno i etično. Zanimljivo je da to nisu nikakve ‘specijalne’ kvalitete, to se od svih nas građana i građanki traži kod svake prijave za posao. I ne čudimo se, to i sami/e podrazumijevamo. Čini mi se kad to primijenimo na vladajuće, da to zvuči smiješno, naivno ili nerealno i to onda puno govori gdje smo i kakva nam je perspektiva. Mora doći vrijeme kada više nećemo tolerirati manje od toga.

Vezano za zaštitu ljudskih prava vezano uz spolnu orijentaciju i rodni identitet, svakako očekujem daljnji rad na ostvarenju potpune jednakosti kao i akcije i podršku na području podizanja svjesnosti opće javnosti, na smanjenju netrpeljivosti, nasilja i homofobije i transfobije koja je uvelike rasprostranjena u ovoj našoj zemlji. To im je također u opisu posla i tu se moraju vidjeti rezultati”.

Izvor: CroL.hr

Podijeli:

Više vijesti:

Scroll to Top