Priopćenje za javnost povodom rezultata referenduma

Brak od danas nije ništa više zaštićen negoli je to bio prije par dana. Obitelj nije ništa više zaštićena negoli je to bila prije par dana. Naše brakove i naše obitelji štitit ćemo i čuvati tako što ćemo jedni drugima biti veća podrška, što ćemo se poštovati, slušati, razumjeti i činiti jedni druge boljim ljudima. Za to nam ne treba Ustav, zaokružena riječ većine ili manjine, zakonski propisi ili nova politička stranka. Za to nam treba samo srce, promišljanje o nama samima i vjera u mogućnost razvoja ljudskih potencijala.   

Rezultati referenduma ukazuju na više problema koje kao društvo imamo. Velika razina homo/bi/transfobije nama nije strana, ali je ovaj puta dodatno iskorištena u svrhu produbljivanja netrpeljivosti i podjela u društvu; te jačanja političkog statusa. Izrazito je problematično što se ovim referendumom pokazalo da velik dio hrvatskog društva nije osviješten i izgrađen da zaista konzumira demokraciju, da razumije svoju ulogu kad govorimo o zaštiti ljudskih prava, i na kraju da prepoznaje isključivost kao nešto što šteti našoj zajednici, braku, obitelji, a niti najmanje ih ne štiti. 

Foto: Arsen Miletić

Kada bude izglasan, Zakon o životnom partnerstvu doprinijet će da desetine tisuća naših sugrađana/ki može živjeti pravednije i s više dostojanstva, ali pred nama je velik posao da u ovoj zemlji nastavimo promicati upravo obiteljske vrijednosti: ljubav, poštovanje, prihvaćanje, razumijevanje. Iako je to jedna od zadaća Crkve – koja doduše nije relevantna kada se radi o pitanjima bračnih prava (koje svi imamo ili nemamo zahvaljujući državi), ali joj je misija promicanje vrijednosti – ona u tome očito nije uspjela ili se time dovoljno ne bavi, stoga se nadamo da će u tome uspjeti drugi akteri: obrazovne i odgojne institucije, civilni sektor uključujući i udruge za prava LGBT osoba, mediji i drugi. 

Nikada do sada u povijesti hrvatske države nismo svjedočili/e ovakvoj solidarnosti javnosti – fakulteta, medija, osoba iz javnog života, vladinih i nevladinih institucija i udruga i mnogih drugih. Nikada do sada u 13 godina rada udruge LORI nismo imale ovakvu podršku naših sugrađana i sugrađanki, obitelji, drugih udruga, zajednice, medija, institucija, prijatelja i prijateljica. Koristimo priliku da se svima vama najsrdačnije zahvalimo – jer upravo zbog vaše podrške i solidarnosti mi danas ne osjećamo da smo izgubili! U nama nije nikad bio veći osjećaj ponosa, snage i ravnopravnosti. 

Zaštita (manjinskih) ljudskih prava u društvu nije nešto što se događa preko noći. Osim očite pravne i građanske nejednakosti, treba prevladati predrasude, strah od nepoznatog, odsustvo informacija, našu pasivnost kada kažemo da „nas se to ne tiče“… Iako je mnogo toga ostvareno u smislu razumijevanja i uvažavanja osoba istospolne orijentacije kao i osoba nenormativnog rodnog identiteta i izražavanja u našem društvu, kako kroz zakonske regulative tako i u društvenom kontekstu, pred nama je još puno rada. Ipak, ovaj trenutak svojevrsna je prekretnica za nas – odsad nastavljamo još više osnaženi/e! Nikada nam vidljivija i jasnija nije bila ona točka u budućnosti kada će sve obitelji biti jednako vrijedne, kada će naša djeca biti prepoznata pred zakonom kao i djeca naših heteroseksualnih prijatelja i prijateljica, kada će biti svejedno da li nam je susjed gej ili strejt, kada na razgovoru za posao nećemo morati skrivati s kim živimo i kada se nećemo morati na ulici okretati da vidimo da li nas netko slijedi dok hodamo držeći se za ruke. 

Lezbijska organizacija Rijeka „LORI“
Janeza Trdine 7/4, 51 000 Rijeka
Tel/fax: 051 212186
Mob: 091 5934133, 091 4934133
Email:
https://lori.hr

Podijeli:

Više vijesti:

Scroll to Top