T iz LGBTIQ

The secret of happiness is freedom, and the secret of freedom, courage.

– Thucydides

Prije dvije do tri kolumne, recimo, ne zamjerite ako broj baš i nije taj, započela sam objašnjavati što znače sva ova slova (LGBTIQ). Pri tome, LGB znamo više-manje svi.

Kratica LGBTIQ koju toliko volim ponavljati jer ljudi često ostaju zbunjeni (jer, ima nas još) označava seksualne i rodne manjine, kao što smo rekle/i. L(lezbijke)G (gej muškarci)B (biseksualne osobe) se odnose na seksualne manjine, na žene koje uglavnom vole žene, muškarce koji uglavnom vole muškarce te na žene i muškarce koji svoje partnere/ice ne biraju na osnovi njihovih spolnih karakteristika. Druga dva slova, TI, odnose se na osobe koje pripadaju rodnim manjinama. Važno je zapamtiti da I nije veznik, već označava svoju zasebnu kategoriju. T kratica koja objedinjuje transrodne i transeksualne osobe, a I u svojim rukama drži interseksualne osobe.

Ostaje nam, za sada, Q. Q je slovo za sebe i pojam za sebe, a koji opet obuhvaća i sve pojmove koji su prije navedeni. Q odnosno Queer je kišobran pod kojim su se smjestile sve one osobe koje žive SVOJ život i ne vode se patrijarhalnim i tradicionalnim normama ovog heteronormativnog binarnog svijeta. To jest, osobe koje ne smatraju da te činjenica da li si rođen/a s fizičkim spolnim karakteristika ovakvim ili onakvim nema nikakvog utjecaja na to čime ćeš se ti baviti, koju ćeš poziciju u društvu zauzimati, koga ćeš i kako voljeti, te kakva ćeš osoba biti. Ovom ćemo slovu ostaviti jednu kolumnu za kraj kako bi zaokružili/e cijelu priču o našim osobnostima i objasnili/e za što se točno zalaže LGBTIQ pokret u Hrvatskoj i u regiji. Velika je to stvar.

Danas, dok čitate ove retke, upoznavat ćete se korak po korak s rodnim manjinama. Neki dijelovi će možda nalikovati nabrajanjima, oprostite na tome. Ideja je da kroz ljudske priče objasnim tko su oni od nas čiji rodni identitet je trans odnosno nije u skladu s društvenim normama koje se odnose na rod.

Moj osobni susret s transrodnošću bio je vrlo rano u djetinjstvu. Nisam ni znala to dok mi mama nije ispričala priču o mom ponašanju s haljinama. Naime, moja je mama kao i svaka nadobudna majčica koja dobije kćer došla na ideju da mi obuće haljinicu kada sam imala oko godinu dana, u biti nešto manje. Po njenoj priči, isti trenutak kada mi ju je navukla, zažalila je, jer sam ju ja odmah digla preko glave i hodala okolo tako. Svaki ponovni pokušaj imao bi isti rezultat, na kraju je odustala. Ja od malena nisam željela nositi suknje i haljine. Nisu mi se sviđale, nisu mi bile praktične i općenito nisam bila ja u njima. Dane sam radije provodila u hlačama. Baš kao i žene koje su prve počele nositi hlače i ja sam po pitanju odjeće radila apsolutnu rodnu transgresiju.

Ne voljeti suknje nije nužno transrodnost, nemojte me krivo shvatiti. Transrodnosti ima toliko oblika da ih je teško sve pohvatati, ali sve ono što je transgresija od normativnog shvaćanja roda na osnovi nečijih fizičkih spolnih karakteristika je transrodnost. «Žena» koja se kreće kao «muškarac» je transrodna osoba – ona nosi ono što se smatra tipično muškom odjećom, govor tijela joj je sličniji onome koji se smatra karakterističnim za muškarce, njena kosa je najčešće kratko ošišana u dječačkom stilu. Transrodni muškarci se odijevaju u odjeću koja se smatra tipično ženskom, nježniji su, vole šminku. Zapamtite, nečiji rodni identitet nema nužnu vezu sa njegovom/njezinom seksualnom orijentacijom. Seksualna orijentacija i rodni identitet ne idu u istom paketu, da se ne bunimo.

Onda imamo osobe koje se na oko ne mogu smjestiti u niti jednu od rodnih kategorija – kada ih vidite niste sigurni/e da li su žensko ili muško. Zašto? Zato jer su te osobe slatke, odijevaju se ležerno, a s klasom, a lica su im kao u djece nježna. Društvo nam je tradicijski namješteno u stalnom prijelazu između dva spola i dva roda. Rod se uvijek veže uz spolne karakteristike, no on nije vezan za njih. To što sam cura ne znači da ću obožavati suknje kao niti to što je moj brat dečko ne znači da će se tući na svakom koraku i voljeti kamiončiće. Možda će se baš moja kćer tući s drugom djecom u školi, a sin će mi se igrati doma s lutkama – ako ćemo sve u klišejima.

Problem s binarnim sistemom, priznavanjem samo muškog i ženskog spola i roda, je u tome što čini nevidljivim sve druge spolove i rodove. Androgine osobe (one koje izgledom ne spadaju niti u jednu od dvije kategorije) su u našem sistemu identifikacijski izgubljene što ljudima otežava razumijevanje svijeta oko sebe. Zašto? Svaka osoba je od malena naštimavana poput radio aparata da određene karakteristike stavlja u određene ladice, npr. duga kosa, dugi nokti, nježno lice, suknje, uske majice, odjeća na volančiće, šminka ide u ladicu s naljepnicom «ženski spol/rod»; kratka kosa, kratki nokti, hlače, kruti krojevi, široka odjeća, agresivnost, grupe crte lica, brada, brkovi, itd. spremaju se u ladicu «muški spol/rod». Osoba koja vodi tako svoju arhivu jednom kada ispred sebe nađe osobu koja ima dugu kosu, grube crte lica, nema brade, ima suknju i duge nokte i šminka se, možete misliti u kakvim se problemima nađe. I takvoj se situaciji poznaju junaci! Naime, ako je osoba inteligentna i svjesna činjenice da su ladice samo generaliziranje koje u stvarnosti ne postoji kao takvo ona se može snaći i prihvatiti osobu ispred sebe, ako osoba nije svjesna toga nastupa nerazumijevanje i najčešće strah i odbijanje.

Ja sada tu pojednostavljujem temu koja je puno kompliciranija, ali da ne radim to samo bi oni duboko u aktivizmu znali o čemu pričam.
Na kraju ovog teksta ubaciti ću terminologiju tako da imate širu predodžbu o svoj različitosti koja ulazi pod termin transrodnost.

Pod transrodnost neke organizacije i aktivisti/kinje svrstavaju i transeksualnost, dok neki odvajaju ta dva pojma. U LORI nam jedno T označava oba termina, no zbog specifičnosti problematike s kojom se suočavaju transeksualne osobe o tome ćete čitati u jednoj od slijedećih kolumni.

Ovdje, primijetili/e ste ne spominjem prisutnu problematiku i diskriminaciju koju transrodne osobe doživljavaju zbog svoje različitosti. Smatram da ako pratite LORI stranice znate što se događa. No, ipak ću i to pojasniti nešto kasnije nakon što objasnim svu terminologiju. Zato, samo vi ostanite uz nas.

Terminologija transrodnosti :

Spol/rod – uobičajeno društveno, biološko i zakonsko klasificiranje na osnovu reproduktivnih organa/funkcija i genitalija na muški, ženski i interseks. On je također i društveni konstrukt i osnova diskriminacije i nejednakosti.

Rod – individualni konstrukt vlastitog identiteta/izražavanja koji potvrđuje, negira i/ili nadilazi društveno zadane i formirane spolne i rodne uloge “muškaraca” i “žena” kao i cijelu binarnu osnovu „muškog” i „ženskog”. Također, rod je društveni konstrukt spola koji po definiciji određuje društvene uloge “muškaraca” i “žena”.

Spolni identitet – podrazumijeva vlastitu spolnu samokoncepciju, ne neophodno ovisnu o spolu koji je pripisan rođenjem. Spolni identitet tiče se svakoga ljudskog bića i ne znači samo binarni koncept «muškoga» ili «ženskoga».

Rodni identitet – podrazumijeva vlastitu rodnu samokoncepciju, ne neophodno ovisnu o spolu koji je pripisan rođenjem. Rodni identitet se tiče svakog ljudskog bića i ne znači samo binarni koncept „muškoga“ ili „ženskoga“.

Rodno izražavanje
 – način na koji se svaka osoba izražava kroz ponašanje, odijevanje, frizuru, glas, govor tijela, tjelesne karakteristike i/ili ostale vanjske oznake.

Transrodnost – termin koji se odnosi na osobe koje kroz svoj individualni konstrukt identiteta/izražavanja negiraju i/ili izlaze van društveno zadane i kreirane spolne i rodne norme i uloge.

Transfobija – proističe iz neprihvaćanja i negiranja prava pojedinke/ca na osobnu koncepciju rodnog/spolnog identiteta i izražavanja; strah, mržnja, gađenje i diskriminirajući odnos prema osobama čije stvarno ili percipirano rodno izražavanje nije u skladu sa društveno pripisanim spolom; predrasude i diskriminirajući odnos prema osobama koje narušavaju i prekoračuju uske društvene spolne/rodne uloge, pravila i stereotipe.

Transrodna osoba – osoba čiji rodni identitet i/ili rodno izražavanje nije u skladu sa uvaženim tradicionalnim rodnim ulogama i normama.

Trans – pojam koji uključuje sve osobe koje prelaze granice društveno uvjetovanih rodnih ili spolnih uloga.

Transvestit – osoba koja uživa u nošenju odjeće drugog roda. Transvestit može biti bilo koje seksualne orijentacije.

Cross-dressing (eng.)
 – povremeno oblačenje odjeće koja je tradicionalno dodijeljena suprotnom spolu (suknje, haljine i sl.). Cross-dresser žene i muškarci uobičajeno su zadovoljni s biološkim spolom i ne žele ga mijenjati. Cross-dressing je forma rodnog izražavanja i nije nužno vezan za seksualnu orijentaciju ili erotske aktivnosti. Većina cross-dressera je heteroseksualne orijentacije.

Drag (eng.)
 – odijevanje koje je društveno definirano kao odijevanje drugog spola ili roda, također se odnosi na stilizirano, naglašeno predstavljanje drugog spola ili roda.

Drag King (eng.) – žena koja se odijeva u mušku odjeću u svrhu performansa, zabave ili osobnog zadovoljstva predstavljajući vlastitu definiciju muškosti. Takvo izražavanje može biti personifikacija muškarca, kulturološko izražavanje, butch stvarnost, proširivanje identiteta ili oblik parodije. Drag King-a se oslovljava s “On” kad je u dragu, a s “Ona” kad nije u dragu. Drag King mogu biti bilo koje seksualne orijentacije.

Drag Queen (eng.)
 – muškarac koji se odijeva u žensku odjeću radi užitka ili performansa. osobnog zadovoljstva ili performansa. Drag Queen se oslovljava s “Ona” kad je u dragu, a s “On” kad nije. Drag King mogu biti bilo koje seksualne orijentacije.

Butch
 – žena s naglašenim društveno normiranim oznakama muškog roda. Butch žena može biti bilo koje seksualne orijentacije.

Feminizirana osoba
 – obično osobe muškog spola i rodne identifikacije čiji su pokreti i izgled nježniji u usporedbi s tipičnim muškarcima. Mogu biti bilo koje seksualne orijentacije.

Androgina osoba – izgledom i vlastitom identifikacijom ne priklanja se ni ženskom ni muškom rodu, te se rodno izražava miješano ili neutralno.

apropo

* terminologija je preuzeta iz Platforme SEE Q Mreže, priručnika Mediji i LGBT zajednica i s LORI web stranice – link sve o svemu/terminologija

Podijeli:

Osmomartovska

Nekad se na ovim prostorima slavio 8. mart. Ženama (drugaricama) kupovali su se crveni karanfili, u školama su se spominjale

Pročitaj više »

Zastava

Drugi put ove godine u gradu Rijeci zavijorila se zastava duginih boja: prvi put bila je izvješena na gradskoj vijećnici

Pročitaj više »

O (gej) braku

Ne vjerujem u brak. Ne vjerujem da je potrebno ljubav potvrditi pred ljudima i državom (ili crkvom), u određenoj odjeći,

Pročitaj više »
Scroll to Top