Zahtijevamo nultu toleranciju na nasilje i zločine iz mržnje!

Lezbijska organizacija Rijeka „LORI“ i Dugine obitelji podižu kaznenu prijavu zbog paljenja zastave duginih boja postavljenoj na zgradi Gradske vijećnice u Rijeci „Zahtijevamo nultu toleranciju na nasilje i zločine iz mržnje“. U noći sa 7. na 8. svibnja 2021. na Instagram profilu “riječani.1987”, koji se povezuje s navijačkom skupinom Armada, objavljena je video snimka paljenjenja zastave duginih boja uz poruku “Ovo je odgovor na novo doneseni zakon o posvajanju djece istospolnim parovima. 1987.”

Povodom ovog sramotnog čina, Udruge LORI i Dugine obitelji podnose kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu za kazneno djelo “poticanja na nasilje i mržnju” i “oštećenja tuđe stvari”. Paljenje zastave duginih boja homofobni je čin koji prema zakonima Republike Hrvatske spade u kaznena djela te očekujemo brzu i efikasnu reakciju državnih institucija, detaljnu istragu državnog odvjetništva te sankcioniranje počinitelja.

Podsjećamo, 26. listopada 2020. udruga LORI podnijela je kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Rijeci zbog grafita “Ubi pedera” koji je bio ispisan na izlogu Gradske vijećnice grada Rijeke, a motiviran izložbom udruge “20 godina LORI” koja je bila postavljena u izlozima. Paljenje dugine zastave i pozivanje na nasilje i mržnju sramotna su djela zastraživanja jednog dijela građana i građanki naše Rijeke i doprinose kreiranju atmosfere straha i nesigurnosti.

Opis Instagram profila “riječani.1987” na kojem je objavljena snimka paljenja zastave duginih boja je “Mi smo ponosni čuvari bili sve te godine, snage, ponosa i časti grada i domovine”. Međutim, brojni građani i građanke Rijeke, putem svojih komentara na samom profilu ali i na drugim riječkim portalima, osudili su ovaj čin te ga okarakterizirali kao sramotnu i žalosnu blamažu. I zaista se pitamo, mi i naši prijatelji i prijateljice, susjedi, rodbina, kolege i kolegice, ali i brojni drugi sugrađani i sugrađanke, što je to “ponosno” u mržnji, prijetnjama nasiljem, stigmatiziranju i naposljetku uništavanju tuđe imovine? Kojih smo to vrijednosti onda “ponosni čuvari” ako zastrašujemo, prijetimo i napadamo obitelji, roditelje koji se vole i žele pružiti dom nekome tko ga treba? Kakvu poruku ovakva djela šalju djeci čiji roditelji nisu heteroseksualni – da se i ona moraju bojati za svoju sigurnost i da postoje oni koji žele uništiti njihove obitelji? Upravo zbog djece, idemo radije biti ponosni čuvari grada i nacije tako što ćemo njegovati nenasilje, zajedništvo i vjeru u naš dom i domovinu koja jača i raste upravo jer se mi ne bojimo različitosti.

Lezbijska organizacija Rijeka “LORI” i Dugine obitelji

Podijeli:

Više vijesti:

Scroll to Top