Život LGBT osoba u Hrvatskoj nije pjesma Havaja

Posljednji dan ovogodišnjeg filmskog i umjetničkog festivala Zimsko ljetovanje koji je u organizaciji Centra za mirovne studije održan od 25. do 29. lipnja u Kuli Stojana Jankovića

u Islamu Grčkom u svom je fokusu imao gay aktivizam. S obzirom na poveznicu festivala i projekta Naglašavanje ljudskih prava u području od posebne državne skrbi, koji Centar za mirovne studije provodi već godinama na području zadarskog zaleđa, ljudsko pravaške teme, uključujući i spomenuti gay aktivizam, obilježile su, zapravo definirale, Zimsko ljetovanje.

U 18 sati prikazan je dokumentarni film “Mima i Marta: aktivistički ljubavni film” Damira Radića i Sanje Ribičić-Radić, a u 19 sati na rasporedu je bio film “Nije ti život pjesma Havaja” Dane Budisavljević.

Film “Mima i Marta”, 37-minutni dokumentarac, snimljen u sobi dvije djevojke u vezi, Mime i Marte, kroz razgovor sa spomenutim protagonisticama te nekolicinom isječaka i referenci na teme kojima se bave progovara o svakidašnjici jednog hrvatskog lezbijskog para. Duhovito, opušteno Marta i Mima skidaju na neki način tabu s istospolnih veza, približavajući publici svoju svakodnevicu, tako sličnu svakodnevici svake druge raznospolne veze, a opet toliko različitu, društveno uvjetovanim kontekstom. Film “Nije ti život pjesma Havaja” ide u istom smjeru, prikazujući jednu obitelj, reakciju članova te obitelji na činjenicu da je jedna od njih, centralni lik filma, a ujedno i redateljica Dana Budisavljević, lezbijka. Dana, snimajući reakcije svojih ukućana, majke, oca i brata tijekom zajedničkih objeda, na teme koje im o svom gay životu “servira”, do srži, ogoljelo, pokazuje način na koji se njena obitelj suočila s tom činjenicom.

-Kvaliteta filma “Nije ti život pjesma Havaja” nije u njegovom aktivističkom tonu, to nije pamflet, već umjetničko djelo, zanimljiv film koji kroz gay prizmu, obiteljsko suočavanje s određenim “problemima” zapravo progovara o najčešćem obrascu ponašanja i drugih obitelji čitave naše šire regije, koje umjesto razgovora, probleme stavljaju pod “tepih”, naglasila je Mima.

Upravo jedna takva univerzalna obiteljska reakcija, objasnila je Mima, slijedila je njeno gostovanje kod Ace Stankovića na HTV-u kada je govoreći o gay aktivizmu potakla brojne hetero, a ne samo gay osobe, da joj se jave nakon emisije i podijele s njom što ih tišti u njihovim obiteljima.

– Mislim da bi filmovi ove tematike trebali iz kino dvorana prijeći na TV, na “mainstream” medije kako bi što više ljudi imalo priliku vidjeti ih, kako bismo potakli još snažnije reakcije, istakla je Mima.

Druženje s publikom, osim gay tema, protagonistice prikazanih filmova iskoristile su i da prisutne upoznaju i s nekim svojim budućim projektima poput filma o životu jedne žene za vrijeme NDH koja je spasila preko 10.000 pravoslavne djece iz ustaških logora, a koji Dana upravo snima. Koliko će tek taj film izazvati kontroverzi, ostaje nam da vidimo, no da će ih biti, Mima Simić je sigurna. Ona nije propustila naglasiti poraznu činjenicu da danas u Hrvatskoj malo koja tema kao gay pitanje i razdoblje NDH izazivaju tako snažne reakcije javnosti.

Zadarskilist.hr

Podijeli:

Više vijesti:

Scroll to Top