Dokumentarac “Ja bi’ da to imam doma” u Art-kinu u petak 26. lipnja

Ususret godišnjici Stonewalla Lezbijska organizacija Rijeka „LORI“ poziva sve zainteresirane na projekciju dokumentarnog filma “Ja bi’ da to imam doma” u Art-kinu u petak 26. lipnja 2020. s početkom od 20 sati.

Nakon filma publika će moći razgovarati s ko-autorom filma, Noom Kraljevićem i scenaristicom, Eminom Hermann a razgovor će moderirati riječka glumica i novinarka, Sara Blažić.

U dokumentarnom filmu „Ja bi’ da to imam doma“ 9 protagonista i protagonistkinja progovara o svojim iskustvima s doživljenim bullyingom, diskriminacijom i nasiljem. Ideja filma bila je okupiti pripadnike i pripadnice LGBTI zajednice u najširem smislu – tako da su zastupljena „sva slova akronima“ te osobe različite dobi i iskustava – osobe koje su doživjele vršnjački  i nasilje zbog svog rodnog identiteta i izražavanja, osobe koje su doživjele obiteljsko nasilje zbog svoje seksualne orijentacije, osobe koje su doživjele fizičke napade na javnim mjestima te osobe koje su zbog neprihvaćanja okoline pokušale suicid. Film progovara i o drugim temama kao što su odrastanje, odnos s roditeljima te  i posljedično (ne)prihvaćanje okoline.

Film je nastao u produkciji K-zone u sklopu projekta „Radnopravnost svima!“ kojeg partnerski provode Prostor rodne i medijske kulture K-zona, Lezbijska organizacija Rijeka „LORI“, SOLIDARNA – Zaklada za ljudska prava i solidarnost i Stichting Centrum Tumba iz Nizozemske. Projekt za cilj ima doprinijeti zaštiti prava i suzbijanju diskriminacije LGBTI osoba na radnom mjestu i pri zapošljavanju kroz razvoj i implementaciju edukacijskih modela i alata, razmjenu znanja te poticanje suradnje između sindikata, poslodavaca i organizacija civilnog društva kao i podizanje svijesti o radničkim pravima među LGBTI zajednicom.

 Ulaz na događaj je besplatan.

JA BI’ DA TO IMAM DOMA
R: Ana Opalić i Noah Kraljević
Hrvatska / 2020. / dokumentarni film / 35′

Ja bi da to imam doma – trailer from LGBTI ravnopravnost on Vimeo.

O AUTORI(CA)MA

Ana Opalić dubrovačka je fotografkinja, snimateljica i redateljica koja se u svojem radu često fokusira na LGBTI pitanja. Kao snimateljica Opalić je radila na dokumentarnom filmu Diane Budisavljević „Nije ti život pjesma Havaja“, a s Noom Pintarićem režirala je film „Još jednom“. Članica je queer  bendova „U pol’ 9 kod Sabe“ i „Ti, ja i moja mama“.

Noah Kraljević je snimatelj, montažer i redatelj koji već 14 godina radi u produkciji K-zone (Vox Feminae Festival). Kao montažer radio je na filmu „Jezik, rod i spol“, a s Anom Opalić režirao je film „Još jednom“. Jedan je od suosnivača udruge TransAid, a zbog svog doprinosa zajednici na Povorci Ponosa 2014. godine proglašen je LGBT osobom godine.

Projekt „Radnopravnost svima!“ (eng. Workplace Equality for All) financira Europska unija iz programa o pravima, jednakosti i građanstvu (Poziv: REC-AG-2017/REC-RDIS-DISC-AG-2017) i sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Projekt provode Prostor rodne i medijske kulture K-zona, Lezbijska organizacija Rijeka – LORI, Zaklada Solidarna iz Hrvatske i organizacija Tûmba iz Nizozemske.

Podijeli:

Više vijesti:

Održane mindfulness radionice

Tri mjeseca intenzivnog druženja su iza nas…vježbale smo svjesni(ji) kontakt sa sobom, prepoznavanje vlastitih granica i kapaciteta, prihvaćanje sebe i svih svojih otpora, otvarale smo prostor za držanje nelagode, istraživale

Pročitaj više »
Scroll to Top