Izvještaj sa seminara za školske djelatnike

As part of the project „Poštuj ljudska prava – gradi uključivo društvo“ podržanog od strane Europske unije, udruga LORI je 14. – 16. listopada 2016. u Best Western Hotel Jadran u Rijeci održala seminar „LGBTI mladi u školskom okruženju i uloga škole u suzbijanju homo/bi/transfobije“.

Inače, ovo je drugi seminar za školske djelatnike/ice u organizaciji LORI: prvi je bio jednodnevni, „Problematika LGBT mladih, homo/bi/transfobično nasilje i preporuke za školske djelatnike/ice“ namijenjen nastavnicima/icama i stručnim suradnicima/icama škola u Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji održan u travnju 2015., dok je ovogodišnji seminar bio trodnevni i namijenjen nastavnom osoblju iz cijele Republike Hrvatske. Cilj seminara bio je pružiti odgojno-obrazovnim djelatnicima/icama znanje u svrhu djelotvornijeg suzbijanja diskriminacije i nasilja nad mladima te učinkovitije zaštite prava djece na obrazovanje u okruženju sigurnom za svih.

Na seminaru je sudjelovalo 26 nastavnika/ca i stručnih suradnika/ica, od čega 8 iz Primorsko-goranske županije i 18 iz drugih dijelova Hrvatske, a zanimljivo je bilo primjetiti da je dosta prijava stiglo iz Slavonije.

Seminar je obuhvatio sljedeće teme: LGBT terminologija, ljudska prava LGBT osoba, coming out, oblici homofobije i transfobije, nasilje nad mladim LGBT osobama u školama.
Danijela Almesberger, koordinatorica LORI, održala je predavanje o LGBTI terminologiji i njezinom pravilnom korištenju kao uvod u širu problematiku. Potom je dr.sc. Jasminka Juretić (docentica na Filozofskom fakultetu u Rijeci) govorila o oblicima homo/bi/trans fobije, a mr. spec. kliničke psihologije Iva Žegura je kroz interaktivnu radionicu „provela“ sudionike/ice kroz coming out te nošenje tereta drugačijosti. U svrhu educiranja što većeg broja školskih djelatnika/ica o ovoj tematici, LORI je nedavno izdala i Smjernice „Uloga škole u suzbijanju homofobije i transfobije“ (drugo izdanje), o čemu je govorila Martina Horvat iz organizacije GONG, ujedno i facilitatorica seminara.

Specijalni gost seminara bio je međunarodni stručnjak za temu LGBT bullyinga u školama Peter Dankmeijer, direktor organizacije Global Alliance for LGBT Education iz Amsterdama. Svojim predavanjima osvrnuo se na predrasude – kako se s njima nositi i kako ih mijenjati, na primjere dobre prakse te na izazove poučavanja o seksualnim orijentacijama i rodnim identitetima. U interaktivnom dijelu sudionici/ice su iznijeli/e svoja iskustva te kako vide situaciju u školi s obzirom na položaj i vidljivost mladih LGBT osoba. Razgovaralo se i o mogućnostima da se ljudska prava LGBT osoba obrađuju u školama, u cilju informiranja mladih ali i školskog osoblja po tim pitanjima.
Evaluacije sudionika/ica pokazale su da njih 96% program seminara procjenjuje izvrsnim i veoma uspješnim, ali i želju da se slične edukacije organiziraju češće kao i da se što više škola i njihovih zaposlenika/ica uključi u takve programe.

Za LORI su povratne informacije polaznika/ica i njihove najviše ocjene jako bitne jer predstavljaju sjajan poticaj i „vjetar u leđa“ da nastavimo u ovom pravcu te da nastojimo educirati što veći broj nastavnika/ica i stručnih suradnika/ica o ovim temama kako bismo skupa osigurali/le dostojanstveno školovanje za LGBT mlade.

HVALA VAM SVIMA! 🙂

Share:

News:

Scroll to Top