Panel: “LGBTI radnička prava i udruživanje”

Diskriminacija na radnom mjestu jedan je od ključnih i do sada nedovoljno obrađenih problema LGBTI zajednice: izaći iz ormara pred potencijalnim poslodavcem i radnim kolegama/cama mnogima je još uvijek prepreka; dok su modeli organizacije u svrhu ostvarenja boljeg radnog statusa ili sama prijava na radno mjesto zbog seksualnog i rodnog identiteta i izražavanja mnogima teški, neodlučni i ograničavajući koraci s često nepredvidim posljedicama.

Koji su glavni problemi s kojima se suočava LGBT populacija na radnom mjestu, koja je uloga i koliki je potencijal sindikata u zaštiti radničkih prava LGBT osoba te kako pokrenuti udružene inicijative za suzbijanje diskriminacije LGBTI osoba na radnom mjestu glavne su teme panela “LGBTI radnička prava i udruživanje”, koji će se održati 21. siječnja na Fakultetu političkih znanosti (Lepušićeva 6) u Zagrebu s početkom u 18h u dvorani A.

Panel će okupiti predstavnike/ce sindikata, akademske zajednice te civilne scene u svrhu dijeljenja iskustava pokretanja javnog dijaloga o problemima s kojima se LGBTI osobe susreću prilikom pronalaska posla te na radnom mjestu.

Radi se o prvoj javnoj aktivnosti u sklopu projekta “LGBTI ravnopravnost na radnom mjestu”, kojim će udruge K-zona, LORI, BRID i Zora s projektnim suradnicama Zagreb Pride-om i Trans Aid-om u narednom periodu mapirati ključne probleme i posljedično graditi inkluzivniju i pravedniju okolinu za LGBTI zaposlene i druge manjine koje se suočavaju s diskriminacijom u ovom kontekstu!

Na panelu će svoja iskustva, znanja i preporuke podijeliti Božica Žilić (Sindikat obrazovanja, medija i kulture Hrvatske, predsjednica ženske sekcije Saveza samostalnih sindikata Hrvatske), prof. dr. sc. Renato Matić (Hrvatski studiji), Nina Čolović (LGBT inicijativa Filozofskog fakulteta “AUT”) te Nikola Zdunić (Zagreb Pride) uz moderaciju Jelene Miloš (Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju).

Projekt ‘LGBTI ravnopravnost na radnom mjestu’ financira Europska unija – Komponenta I IPA 2012 pretpristupnog programa – Pomoć u tranziciji i izgradnja institucija, područje: Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za osiguravanje djelotvorne provedbe standarda EU u ostvarenju ljudskih prava i sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Share:

News:

Scroll to Top