Hrvatska nema stručni tim za transeksualne osobe

Odluka Ustavnog suda RH prema kojoj su državne institucije dužne pravno priznati status spola transrodne osobe u skladu

s njezinim rodnim identitetom, uvelike bi trebala olakšati živote trans osoba u Hrvatskoj.

Jedan od njih je i transseksualac Noah Pintarić koji će, čim na snagu stupi novi Pravilnik Ministarstva zdravlja i jasno propiše da za promjenu spola u dokumentima više neće biti potrebna operacija promjene spolovila niti sterilizacija, odmah predati zahtjev. Već dvije godine koristi hormonalnu terapiju i živi kao muškarac, predstavlja se i prijatelji ga zovu imenom Noah, no na dokumentima mu još piše – ime: Dalija, spol: žensko, piše Jutarnji list.

“To jednostavno nisam ja, to što piše nije istina. I zbog toga se osjećam loše, a imao sam i neugodnosti, osobito kad bih prelazio granicu. Posebno bi me provjerili, jer bi sumnjali na krađu identiteta”, ispričao je 37-godišnji Noah, montažer zaposlen u civilnom sektoru.

Noah je oduvijek znao da je dječak. Nitko se ne probudi jedan dan i shvati da je zarobljen u pogrešnom tijelu. To se zna oduvijek. “Mislim da su moji roditelji toga bili svjesni, ali naprosto su se pravili da ništa ne vide. Vjerojatno je razlog tomu bilo i to što nisu raspolagali nikakvim informacijama. Naime, u društvu tada, 80-ih godina, nije se govorilo o trans osobama. Zato mislim da je jako važno raditi na vidljivosti trans pitanja i zajednice jer se jedino tako može promijeniti svijest društva o toj temi”, smatra on.

Velika želja za roditeljstvom

Međutim, u prilog vidljivosti i borbi za prava trans osoba ne ide u prilog činjenica da Hrvatska nema stručni tim koji se bavi transseksualnim osobama. Njihov je status, naime, reguliran u više zakona, dok neka prava uopće nisu regulirana. “Stoga se zalažemo da se donese jedinstveni zakon o rodnom identitetu, koji bi objedinio sve na jednom mjestu”, poručuje on.

U tranziciji je Noah napravio mastektomiju (uklanjanje grudi), ali nije operacijom promijenio spolovilo. Kako sada stvari stoje, čini se da ni neće. “Nikad ne reci nikad, ali tako sam odlučio. Operativna promjena ženskog u muško spolovilo vrlo je složena, zahtjevna i s neizvjesnim učinkom“, naglašava Noah i kaže da se takve operacije u Hrvatskoj ne rade, HZZO ne pokriva troškove njihova izvođenja u inozemstvu, a najniža cijena operacije u najbližem centru, u Beogradu, iznosi oko 10.000 eura.

Zbog činjenice da niti jednu operaciju u Hrvatskoj nije jednostavno izvesti, Noah nije obavio ni histerektomiju, odnosno uklanjanje maternice i jajnika.

Budući da nije steriliziran, teoretski bi mogao prestati uzimati hormone i začeti te – kao muškarac – roditi dijete. Glavni je to prigovor konzervativnih struja novom Pravilniku, koji ne zahtijeva sterilizaciju kao preduvjet za administrativnu promjenu spola. “To je stvarno deplasirano. Ja sam muškarac i želim biti otac, a ne majka. Imam silnu želju za roditeljstvom i nastojat ću ga ostvariti – kao otac”, objašnjava.

Noah već nekoliko godina živi s djevojkom koja je bila uz njega u tranziciji i koja ga u potpunosti podržava. “Ona navija da se vjenčamo nakon što i u dokumentima promijenim spol. Ja sam pak skeptičan prema instituciji braka, osobito nakon što je sramotnim referendumom ušla u Ustav. Ali svakako ćemo se potruditi da postanemo roditelji“, kaže.

CroL

Podijeli:

Više vijesti:

Održane mindfulness radionice

Tri mjeseca intenzivnog druženja su iza nas…vježbale smo svjesni(ji) kontakt sa sobom, prepoznavanje vlastitih granica i kapaciteta, prihvaćanje sebe i svih svojih otpora, otvarale smo prostor za držanje nelagode, istraživale

Pročitaj više »
Scroll to Top