Izjava udruge LORI povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije (IDAHOT)

Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije (IDAHOT) obilježava se širom svijeta 17. svibnja, a u Hrvatskoj je to praksa od 2011. kada ga je službeno potvrdio Sabor. Gledajući unatrag, neizmjerni su pomaci u pravcu zaštite ljudskih prava LGBTIQ osoba napravljeni,

primjetno je da se razvijamo kao društvo koje njeguje vrijednosti pravednosti i uključivosti.

Za učinjene pozitivne korake nisu zaslužne samo organizacije za zaštitu ljudskih prava – već svaka osoba koja je u svom životu, u svojoj obitelji, u svom radnom okruženju pokazala razumijevanje, prihvaćanje i usprotivila se predrasudama, mržnji ili nasilju prema LGBTIQ osobama. To su bitke koje nisu vidljive u izvještajima ili člancima zakona, ali one su presudne – one doprinose ljudskosti i ljepoti u našem svakodnevnom životu i kreiraju našu budućnost. Na ovaj dan, želja nam je da se zahvalimo svima vama, na svemu učinjenom, na vašem suosjećanju i odvažnosti.

U ovom trenutku svjedočimo nazadnim tendencijama nekih organizacija i politika da prekroje svijet „u svom stilu“ raslojavajući društvo i oduzimajući prava, slobodu i dostojanstven život određenim ranjivim skupinama. Nasilje, diskriminacija i govor mržnje prema LGBTIQ osobama i ženama su u porastu, nema javne (institucionalne) osude homofobije i transfobije, opstruiraju se pokušaji da djecu učimo znanjima i vještinama odgovornog i kritičkog društvenog djelovanja i ne sankcionira se javno širenje fašističkih ideologija. Gledajući unaprijed, sad, možda više nego ikad, trenutak je kad trebamo zajedništvo i solidarnost. Nastavimo činiti promjenu u pravcu ostvarivanja vrijednosti koje nas spajaju a ne razdvajaju, koje grade društvo u kojem se poštuje ljubav a ne utire strah, koje nas oplemenjuju a ne potiču na mržnju i nasilje. Kako bi obilježile i obilježili ovaj Međunarodni dan protiv homofobije i transfobije – vratimo naglasak na važnost djelovanja svakoga i svake od nas. Kao roditelj, na svom poslu, na ulici, na utakmici, kao susjeda, kao prijatelj i prijateljica… – reagirajmo!

Podijeli:

Više vijesti:

Scroll to Top