LORI u školama: Prva riječka hrvatska gimnazija

Veselimo se izvijestiti vas da smo tijekom listopada održale 5 predavanja za učenike/ice trećih razreda Prve riječke hrvatske gimnazije. 🙂 

Upoznale smo učenike/ice s LGBT terminologijom, LGBT identitetima te općenito s temama vezanim uz seksualnu orijentaciju, odnosno spolni/rodni identitet. Zanimljiv, interaktivan dio bio je onaj gdje smo učenicima/icama pročitale priču „Drugačiji svijet“ koja kroz „obrnutu dimenziju“ govori o odrastanju i življenju u svijetu u kojem je većina homoseksualna, a glavni junak priče je heteroseksualne orijentacije. Govorile smo o nasilju i vrstama zlostavljanja i uznemiravanja koje LGBT mladi doživljavaju u svojim školskim sredinama, te ukazale na posljedice ovakvog nasilja. Jedan od zanimljivijih dijelova predavanja je upoznavanje učenika/ica s ljudskim pravima LGBT osoba, odnosno kakva su to „posebna“ prava koja mi želimo. U ovom djelu spominjemo i zbog čega postoji potreba za održavanjem Prajda, što je učenicima/icama posebno zanimljivo jer ih ova tema potakne na raspravu. Zadnja tema predavanja je važnost i problematika coming outa gdje srednjoškolce/ke i savjetujemo kako da podrže svoje LGBT prijatelje/ice te im za kraj pročitamo pismo djevojke svojim roditeljima, koja na emotivan način otkriva roditeljima da je lezbijka.

Evaluacije učenika/ica su najvećim dijelom pokazale kako im je ovo predavanje bilo edukativno i korisno te kako im je približilo problematiku LGBT osoba. Ono što većina učenika/ica navodi da im se najviše svidjelo na predavanju je priča „Drugačiji svijet“, a posebno ih dirne pismo djevojke svojim roditeljima. Bitno je i naglasiti da učenici/ice u evaluaciji navode da su naučili/e čemu potreba za Gej Prajdom, kako se gej osobe osjećaju u društvu, kako je teško živjeti osobama koje su drugačije i dr. 

A kakvi su naši dojmovi? 

Kada smo 2012. godine započele s ovim projektom nismo ni slutile da će nam se vrlo brzo ostvariti ono što smo negdje željele, a činilo se nemogućim – direktan rad s učenicima/icama. Stoga smo izuzetno sretne što imamo priliku educirati srednjoškolce/ke o LGBT temama, a za sada smo jedina organizacija u Hrvatskoj koja je uspjela  ostvariti suradnju sa školama, koje su naš program predavanja prihvatile i omogućile da ga provodimo.

Većina učenika/ica se prvi put susretne s ovim informacijama, prvi put čuje kakav je svakodnevni život LGBT osoba, prvi put se zapita o nasilju i homofobiji, te prvi put uvide da ih se zapravo ovo tiče jer su oni/e ti/e koji/e mogu pružiti podršku. Iznenadimo se kako zapravo malo znaju, iako se nama čini da već i vrapci na grani bruje o položaju LGBT osoba (valjda je to profesionalna deformacija :)…). Nekako kao da možete vidjeti kako se „okreću kotačići“ i počinju razmišljati da svi/e zaista trebamo imati jednaka prava, dostojanstven život i ne osuđivati druge zbog različitosti. Dogodilo nam se i da nam poslije priđu sami/e učenici/ice koji su LGBT i da nam zahvaljuju što smo tu i govore kako je to bitno.

Ipak, redovito su tu i situacije kada se izraz lica pojedinih učenika/ica pretvori u onaj negativan iz kojeg se osjeti mržnja, ismijavanje, netrpeljivost i gnušanje. Ponekad se čuju pitanja i komentari poput: „Ah, evo predavanja o pederima“,„Seksualnu orijentaciju dijelimo na onu normalnu i nenormalnu“, „Zašto mi se nameće da ovo slušam?“, „Seksualna orijentacija se može izabrati, ja sam izabrao ovu normalnu“, „Ako to u društvu postane normalno, svi će postati gej“, „Ako vam se dozvoli da imate djecu, odgajat će te ih da budu gej“, „Imate sva prava kao i mi normalni, šta hoćete?“, „Sve je to ok, al zašto morate paradirati s tim zastavama, kad mi heteroseksualci ne paradiramo?“ i sl. Upravo ovakva pitanja i ovakvi komentari podsjete nas koliko je još potrebno educirati mlade o ovoj tematici i koliko je važno stati pred njih i pričati otvoreno o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu/izražavanju. Točno možete vidjeti koliko im nedostaju objektivne informacije i koliko svoje mišljenje temelje na predrasudama i „prepisuju“ stavove svoje homonegativne okoline.

I što dalje? Mi nastavljamo… Iduće mjesece smo u Opatiji u školama, javimo vam dojmove. 🙂

Tekst: LORI

Podijeli:

Više vijesti:

Scroll to Top