Noćni marš Rijeka: Borim se ko žensko!

Jeste li znale da je Hrvatska treća u Europi po broju ubijenih žena po glavi stanovnika?
Već godinama ukazujemo da država mora preuzeti odgovornost, da institucije moraju profunkcionirati, da sudovi moraju izricati presude, da društvo mora reagirati. Jer žene bivaju ponižavane, pretučene, silovane i ubijane. Ali nas se jednako tako iz godine u godinu ignorira.

Dapače, stalno moramo dokazivati svoju poziciju, na bilo kojem polju. Moramo se boriti da se statistike ne banaliziraju i umanjuju, da ih se uzme za ozbiljno, da se počinioci prekršaja i kaznenih djela sankcioniraju.
Toj temi, nasilju nad ženama i femicidu po kojem neslavno prednjačimo, posvećujemo ovogodišnji Noćni marš. Okupljamo se

Za sve koje su ljute i dosta im je
Za sve kojima je dosta, a tužne su
Za sve koje su očajne jer misle da ne može bolje
Za sve koje su umorne, a moraju dalje i više
Za sve koje nemaju kamo, ali moraju još
Za sve koje se bore i žive su
Za sve koje više nisu.

Život u ovoj državi sveo se na puko preživljavanje. Osim permanentne ekonomske krize koja je rezultat nenošenja naše države s izrabljivačkim kapitalizmom i njene nesposobnosti da nam osigura bar kakvu-takvu jednakost, borimo se i protiv sve krućeg, hladnijeg i nesposobnijeg zdravstvenog sustava koji nam ne može osigurati ono najosnovnije – život i zdravlje. One na marginama društva ne dobivaju adekvatnu socijalnu skrb jer je sustav pred pucanjem, a pravosuđe već sustavno, iz godine u godinu, dozvoljava da žene žrtve nasilja ostaju nezaštićene.

Dapače, sad se neki tamo mole da nas se u potpunosti ušutka, da budemo podatne i čedne, da ne dižemo glas, da ne izazivamo, da se pokorimo, jer naša borba za jednakost njihove dosad petrificirane pozicije postavlja pod znak upita.
U ime svih žena, takvima poručujemo – nema predaje, borba se nastavlja!

Ta je borba naša, zajednička!

Vidimo se u 8.3. u 17h na Kontu.

Podijeli:

Više vijesti:

Scroll to Top