Poziv na Split Pride 2016.: Mi nismo u ormaru, mi smo u rovovima

Splitska udruga Rišpet poziva u subotu, 4. lipnja na šesti Split Pride sve one koji se osjećaju diskriminiranima i obespravljenima jer ne pripadaju glasnoj većini. U pozivu upozoravaju kako još uvijek, šest godina od prvog Pridea, niti jedan slučaj prijavljenog nasilja nad LGBT osobama nije riješen.

“Institucije države ne rade svoj posao, odbijaju i sabotiraju istražne postupke te na taj način pospješuju atmosferu homofobije i straha, čvrsto držeći ključ ormara u svojim rukama!“, piše u pozivu upućenom elektronskom poštom.

“Mi, lezbijke, gejevi, biseksualne, transrodne i interseksualne osobe u Splitu prikrivamo svoj identitet na poslu, u obitelji, na ulici. Živimo tako trostruke živote i nikad ne možemo biti svoji ili svoje. Probleme je lakše ignorirati, nego rješavati. Strah i društvena nevidljivost čine nas nepotpunima i neravnopravnima. Kad govorimo o našoj povorci ove godine, govorimo o maršu otpora i ponosa.

Ne prihvaćamo društvo u kojem se guše bilo čije slobode i prava

Mi nismo u ormaru, nego u rovovima. Mi marširamo za slobodu, slobodu misli, govora, slobodu da volimo i budemo ono što jesmo. Tražimo pravo na život dostojan života punopravnih građana i građanki ove zemlje. Pride je dan solidarnosti, dan kada pokazujemo da je problem druge ili drugoga i moja stvar! Ne prihvaćamo društvo u kojem se guše bilo čije slobode i prava, ne prihvaćamo nasilje, ne prihvaćamo ignoriranje drugih i drugačijih.

Ovogodišnji Split Pride posvećen je svima koji se osjećaju diskriminiranima i obespravljenima samom činjenicom da ne pripadaju glasnoj većini”, kažu.

Program ovogodišnjeg Pridea započinje okupljanjem u Đardinu u 17 sati. Povorka kreće u 18 sati iz Đardina, Tomislavovom ulicom, dalje Marmontovom, preko Rive, Voćnog trga i Pjace na kojoj će se i ove godine, simbolično, podignuti zastava duginih boja na gradskom štandarcu. Nakon podizanja zastave, Bosanskom ulicom povorka se vraća u Đardin.

Tu će se održati program na kojem će nastupiti bendovi ROLO i Nipplepeople, te DJ Mish u organizaciji udruge FLOMASTER.

Crol.hr

Podijeli:

Više vijesti:

Održane mindfulness radionice

Tri mjeseca intenzivnog druženja su iza nas…vježbale smo svjesni(ji) kontakt sa sobom, prepoznavanje vlastitih granica i kapaciteta, prihvaćanje sebe i svih svojih otpora, otvarale smo prostor za držanje nelagode, istraživale

Pročitaj više »
Scroll to Top