Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije – IDAHOT tjedan 2016

Udruga LORI je, po četvrti put u Rijeci, obilježila Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije, u sklopu IDAHOT tjedna 2016 (od 17. -19. svibnja).

U utorak, 17. svibnja 2016. u Galeriji Filodrammatice (Korzo 28/1) s početkom u 19.00 sati održana je panel diskusija Moj život u prosTRANStvu na kojoj su sudjelovali/e Sanja Stanojević, predsjednica udruge TransParent – udruge za roditelje transrodne djece te same trans osobe Luna Sardelić iz Zagreba i Alek i Marin iz Rijeke. Psihologinja Gorana Birovljević je zbog iznenadne bolesti nažalost morala otkazati svoje sudjelovanje. 

Panel diskusiji prisustvovalo je 20tak posjetitelja/ica a protekla je u opuštenoj atmosferi, gdje su sudionici/ice svojim osobnim pričama (i ponekom duhovitom anegdotom :)) uspjeli/e publiku dirnuti do suza: kroz priče o (ne)prihvaćanju u obitelji i javnosti, pravnim poteškoćama s kojima se suočavaju te pitanjima vezanim uz tijelo i identitet ali i kroz dosjetke kojima se “služe” kako bi svoj svijet obojali svojim, veselijim bojama.

U četvrtak, 19. svibnja 2016., na Filozofskom fakultetu, od 17.00 do 20.00 sati održana je druge godine zaredom u IDAHOT tjednu Živa bibliotekaU Živoj biblioteci knjige su ljudi, koji sa “čitateljima/icama” ulaze u osobni dijalog i odgovaraju na njihova pitanja. Ovom je akcijom oko 50 osoba imalo prilike birati između različitih “živih knjiga”, kojima je zajedničko to što pripadaju ranjivim ili marginaliziranim skupinama s kojima većina nas nije imala priliku porazgovarati ili ih upoznati. Neki od “naslova” bili su: lezbijka, gej, Romkinja, Srpkinja, majka djeteta s poteškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom, transrodna osoba, transpolna osoba, beskućnica, žena s iskustvom kućnog poroda.

Neki od komentara posjetitelja/ica (preuzeto iz evaluacija koje su se dijelile svim čitateljima/icama) bili su: “Izrazito poučno! Hvalevrijedan projekt!”, “Super inicijativa s fantastičnim konceptom” itd.

Sam Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije obilježen je četvrtu godinu zaredom tradicionalnim isticanjem zastave duginih boja na zgradi Grada Rijeke, Korzo 16, u utorak 17. svibnja 2016.
Sve aktivnosti bile su otvorene i besplatne.

Događaje su medijski popratili Novi list (panel diskusiju), Radio Rijeka i TV Karlovac (Živu biblioteku).

Ove aktivnosti dio su projekta “Poštuj ljudska prava – gradi uključivo društvo” kojeg provode Lezbijska organizacija Rijeka “LORI” s partnerima Zagreb Pride i Trans Aid te projekta „Za škole bez homofobije, transfobije i predrasuda“ kojeg provodi Zagreb Pride s partnericom Lezbijskom organizacijom Rijeka „LORI“.

Podijeli:

Vijesti:

Scroll to Top