Žive knjige protiv predrasuda i neznanja – LORI 11. put obilježava IDAHOBIT

Nasilje i diskriminacija prema LGBTI+ osobama je u porastu i manjka pravne zaštite, kako u Hrvatskoj, tako i u cijeloj Europi, ukazuje jasno Godišnje izvješće za 2022. godinu organizacije ILGA-Europe. U Hrvatskoj su LGBTIQ+ osobe u povećanom riziku od nasilja, nailaze na prepreke u ostvarivanju svojih prava, te su izložene društvenoj stigmi, socijalnoj izolaciji i manjinskom stresu. U školama, na fakultetima, na radnom mjestu LGBTIQ+ osobe skrivaju svoju seksualnu orijentaciju i/ili rodni identitet: nešto više od 75% lezbijki, gejeva, biseksualnih, transrodnih i interspolnih osoba u Hrvatskoj doživljava diskriminaciju na radnom mjestu koju ne prijavljuju iz straha od još negativnijih posljedica (LORI istraživanje, 2017). LGBTIQ+ mladi izrazito su ranjiva skupina u našoj državi: čak 77% njih je tijekom srednje škole bilo više puta ili često izloženo homofobičnim i transfobičnim komentarima svojih vršnjaka/inja, a uznemirujuće je da je 20% njih doživjelo verbalno nasilje od strane nastavnog i stručnog osoblja (Iskustva i potrebe mladih LGBTIQ osoba u Hrvatskoj, 2022.).

LORI godinama sustavno radi na zaštiti prava LGBTI+ osoba i 11. godinu obilježava Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije (International Day Against Homophobia, Biphobia, Interphobia & Transphobia – IDAHOBIT) 17. svibnja. Ovim se danom u više od 130 zemalja od 2004. godine ukazuje na nasilje i diskriminaciju koju LGBTIQ+ osobe doživljavaju svakodnevno, a u Republici Hrvatskoj IDAHOBIT se obilježava od 2011. godine odlukom Sabora kao dio Nacionalne politike ravnopravnosti spolova. Rijeka je jedan od rijetkih gradova koji tu politiku zbilja i provode: od 2013. na pročelju Gradske vijećnice na inicijativu LORI, na IDAHOBIT se vijori zastava duginih boja.

Kako bi približila javnosti kako je biti gej, lezbijka, biseksualna, transrodna, interspolna ili nebinarna osoba u našem društvu, sa čime se susrećemo, LORI uz udrugu CroMSIC Rijeka i IKEA Hrvatska povodom IDAHOBIT-a organizira Živu knjižnicu s LGBTIQ+ knjigama u Rijeci i Zagrebu.

Zašto baš Živa knjižnica i što je to? Živa knjižnica je interaktivna, neposredna i dirljiva: ovdje su knjige ljudi koji otvorenim razgovorom s „čitateljima“ i „čitateljicama“ razmjenjuju iskustva i osobne priče, usput brišući predrasude i rastačući možda duboko ukorijenjene stereotipe.

U Rijeci LORI i CroMSIC Rijeka organiziraju Živu knjižnicu za studente i studentice Medicinskog fakulteta u Rijeci u srijedu, 17. svibnja od 16 do 18 sati.

IKEA Hrvatska uz LORI omogućava svim svojim zaposlenima čitanje „živih“ knjiga u svom prostoru u Zagrebu u četvrtak, 18. svibnja od 15 do 17 sati. IKEA time nastavlja razvijati svoju politiku jednakosti, raznolikosti i uključivosti: upravo je ova tvrtka bila prvorangirana na listi poslodavaca u Indikatoru ravnopravnosti 2019. godine koji su provodile udruge K-zona i LORI.

Samo zajedno, solidarno, kroz otvoreni dijalog i poštovanje možemo doprinijeti kreiranju društva u kojem se svako dijete, svaka mlada, odrasla i starija osoba mogu osjećati „doma“, razvijati sve svoje pune potencijale, bez straha od diskriminacije, nasilja, odbacivanja zbog toga što je druge spolne orijentacije, rodnog identiteta ili izražavanja od većine.

Podijeli:

Više vijesti:

Održane mindfulness radionice

Tri mjeseca intenzivnog druženja su iza nas…vježbale smo svjesni(ji) kontakt sa sobom, prepoznavanje vlastitih granica i kapaciteta, prihvaćanje sebe i svih svojih otpora, otvarale smo prostor za držanje nelagode, istraživale

Pročitaj više »
Scroll to Top