LBTQ žene i seksualnost

Projekt LBTQ žene i seksualnost naš je odgovor na nedostatak informacija o seksualnosti namijenjenih LBTQ ženama. Cilj projekta bio je upoznati korisnice i sudionice projekta s raznim aspektima seksualnosti, potaknuti bolje prihvaćanje vlastitog seksualnog identiteta i/ili orijentacije, te utjecati na povećanje svjesnosti o važnosti brige za seksualno zdravlje.

Održane su radionice na teme: seksualnost, emocije vezane uz seksualnost, kako poštivati svoje tijelo i tijelo partnera/ice, kako brinuti za svoje seksualno zdravlje, siguran seksualni odnos i seksualne igračke i njihovo sigurno korištenje.

Radionicu Seksualnost vodila je psihologinja Tanja Stanić Brdar. Na radionici smo definirale pojam seksualnosti te osvijestile potrebe i želje sudionica vezano za ovu problematiku. Zapitati se ”Što želim dobiti za sebe?” prvi je korak u osvještavanju svojih potreba općenito u životu, a posebno ga je važno često sebi postavljati i u području seksualnosti. Kroz asocijacije koje se javljaju kad se govori o pojmu seksualnosti došle smo do nekoliko grupa pojmova koje predstavljaju razine na kojima se seksualnost može promatrati, te razine su: fizička razina (seksualni odnos, tjelesne reakcije, uzbuđenje, seksualne tehnike,…), intelektualna razina (znanje, stavovi, sustav vrijednosti…), emotivna razina (prepoznavanje i izražavanje emocija, komunikacija…) i duhovna razina (pitanje smisla, svrhe, seksualnost kao duhovni doživljaj…).

Radionicu Emocije vodile su psihologinje Snježana Božić i Jasminka Juretić. Na radionici smo identificirale koje se emocije javljaju u podlozi vlastite seksualnosti, upoznale razvojne stadije sebe kao seksualnog bića, utvrdile koje se emocije vezuju uz seksualnost u pojedinim razvojnim stadijima i ispitale kako osjećaji pojedinih razvojnih stadija utječu na našu trenutnu seksualnost.
Radionicu o spolno prenosivim bolestima te kako poštivati svoje tijelo i tijelo partnerice vodila je ginekologinja Darja Krešić, koja ima iskustva u radu sa lezbijkama i biseksualnim ženama. Na radionici se govorilo o spolno prenosivim bolestima, posebno onima koje su najčešće te koje se mogu prenijeti sa žene na ženu, o osnovama higijene i važnosti redovitim ginekološkim pregledima.

Zabavnu i interaktivnu radionicu o sigurnom seksualnom odnosu i seksualnim igračkama, održala je Arina Balenović, programska asistentica udruge Lori. Sudionice su upoznate sa sredstvima za siguran seksualni odnos, odnosno onim sredstvima koja služe za zaštitu spolno prenosivih bolesti. Također, upoznate su sa vrstama seksualnih igračaka, načinom na koji se koriste i gdje se mogu nabaviti.

Kako su u Hrvatskoj teško dostupna (ili gotovo nedostupna) sredstva za zaštitu od spolno prenosivih bolesti među ženama, projekt je obuhvatio i nabavu te distribuciju sredstava za zaštitu od spolno prenosivih bolesti: prezervativa, dental dama i femidoma. Također, projektom smo omogućile nabavu literature za Lori Infoteku, koja govori o seksualnosti i praktičnom pristupu samorazvoju i samopouzdanju.

Projekt smo zaokružile tiskanjem brošure Mozaik seksualnosti, koju su izradile članice i stručne suradnice LORI. Brošura obuhvaća teme vezane uz seksualnost lezbijki, biseksualnih te manjim dijelom transrodnih i transeksualnih žena, a nastala je na temelju radionica održanih u sklopu projekta.

Projekt je financijski podržan od Global Fund for Women, San Francisco, SAD.

Share:

News:

Scroll to Top