Smoqua 2020: solidarnost, ljubav – i kiša obilježile predivna tri dana

Dear friends,

završila nam je još jedna Smoqua, topla, ispunjena i energična. S malim odmakom, ali još uvijek pune dojmova, želimo vam se od srca svima zahvaliti na vremenu, predanosti i svim divnim zajedničkim trenucima na festivalu.

Ova nam je Smoqua protekla uz mnogo izazova, ali uz podršku, organiziranost i solidarnost zajednički smo sve nadišle i provele tri nezaboravna dana.

Prije svega, od zahvaljujemo se svima što ste pridonijele/i da se Smoqua održi ove godine i što ste s nama dijelile/i ushićenje, radost, smijeh i pozitivnu vibru (čak smo imale i zajednički ples za rastjerivanje kiše ;)). Neizmjerno hvala na osjećaju zajedništva i podrške kroz cijeli ovaj period, mi se još pogledavamo očiju punih emocija. Veliko hvala našoj divnoj publici iz Rijeke, Pule, Poreča, Zagreba, ma iz cijele Hrvatske. Hvala iznimnim sudionicima/icama što su prisustvovale/i i održale genijalne radionice, panele, izložbe i svima koje/i su se spremno uključivale/i putem Zoom-a.

Naše posebne zahvale šaljemo dragim, upornim i neumornim  partnericama s kojima ustrajno gradimo osjećaj zajedništva već četvrtu godinu za redom: Centru za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci, PaRiteru, platform From the Citizens to their City. Tu su i divni/e suradnici/ice iz Palacha i Crkve koje/i su nesebično pomagali/e, kao i naš dugogodišnji sponzor Adria Print bez kojih ne bismo imale super letke, plakate i podršku za izložbu.

Smoqua 2020 volonterska družina ove je godine odradila izuzetan posao: namirnice za ručkove, priprema prostorija, dezinficiranja, dočekivanje gostiju i gošći, dežuranja, nadzor za poštovanje mjera, postavljanje izložbe i još toliko toga što nam se odvijalo. Vama beskrajan virtualan zagrljaj što ste bile i bili uz nas cijelo vrijeme. Hvala vam: Alex, Antonio, Marta, Elena, Anita, Sari, Silvana, Tihana, Gita, Anamaria, Marina! Bez vas ništa ne bi bilo isto!

Zahvaljujemo se i gradu Rijeci na podršci, na ustupanju izloga za izložbu „20 godina LORI“ i na postavljanju zastava duginih boja duž Korza i na Gradskoj vijećnici. Nevjerojatan je osjećaj bio šetati Rijekom ovako ponosno!

Kad bismo vam prepričavale sve situacije i dogodovštine uoči Smoque, teško biste nam povjerovale/i, no hajmo se zajednički prisjetiti lijepih trenutaka, druženja, razgovora, plesa i pjevanja!

Prvog smo dana mislile da ćemo na otvorenje doći veslajući u čamcima, no ipak je sve prošlo uspješno uz dirljive govore i izmjene uspomena tijekom svih godina rada LORI. Queer Tango se zbog potopa odgodio no Flame ekipa je pokazala veliko srce i organizirali se u nekoliko minuta za ples novog dana. Izložbu 20 godina LORI otvorile smo i uz jednu zdravicu, a još ju uvijek  možete pogledati u izlozima Gradske vijećnice do 24.10., kao i izložbu Vladimira Čajkovca u Palachu u kojima smo uživale/i i informirale/i se tijekom trajanja cijele Smoque. Kad je istog tog dana na red došao koncert Ozloglažene uz podršku zbora VINS, sve i svi smo pohitale/i u Palach na dozu smijeha, zabave i veselja, a naše/i su volonteri/ke marljivo nadgledali/e propisan razmak i sve mjere. Atmosfera nas je svih raznježila, ali i energetski podigla, baš kao prava priprema za drugi dan.

Uspomene drugog dana možemo sumirati na aktivnosti u kojima smo naučile/i svašta novog i zanimljivog, npr. kako izraditi aktivistički nakit; naušnice, lančiće, prstenje, kao i što smo se informirale/i o značajnim ženama za Rijeku u sklopu prve riječke Feminističke šetnje. Uži centar grada je na tren postala mapa prepuna obilježja žena koje su doprinijele njegovom razvoju, a tridesetak okupljenih je izrazilo želju da se ova praksa svakako nastavi održavati i dalje. Ne, nikako nismo još završile zato što su nam From the Citizens to Their City organizirale genijalno predstavljanje vrijednog projekta i performansa što publika nikako nije propustila: Cassils i projekt In Plain Sight te humorističan performans važan za Rijeku, Hod pijuna.

Ako ste mislile/ida je to sve od smijeha, sjetite se samo radionice LELO o sex igračkama na koju je došao optimalan broj publike da se svi i sve aktivno mogu uključiti, a onda, onda smo krenule na Queer-UP! Party u Crkvu. Ljubav i energija koju smo podijelile/i  uz našu DJicu Mirilo, drag umjetnicu Eve Is Sick of Adam i glazbenicu GNUČČI nas još drži. Mirilo nas je zagrijala izmjenjujući stage s genijalnom Eve koja je izvela četiri perfomativne točke rastakanja rodnih uloga, dok nas je GNUČČI svojim glasom ‘izula iz cipela’. Mi smo pomalo očarane atmosferom i svima vama, zato još jednom veliko veliko hvala na divnoj Smoqui!

Bilo je tu naravno i epic situacija koje ne možemo nikako izostaviti. Baš je, rekli su nam, vrijeme retrogradnog Merkura pa se sve okomilo protiv naše tehnologije; mikseta nije posložena kako su nam najavili, baterije su se ispraznile, prerezao se kabel u torbi, neće se zvučnik spojiti na bluetooth, neće i gotovo… no kakav bi to bio festival bez ovih stresića?! 🙂

Imamo vam još puno toga za ispričati, ali znamo da ovdje naši razgovori ne staju i da se sve/i uskoro vidimo, družimo, dijelimo i stvaramo. Trebat će nam još nekoliko dana da sve posložimo u prave ladice i pohranimo dojmove, a vama ogroman najveći zagrljaj od Smoqua ekipe! <3

Nastavite biti tako predivne/i i pozitivne/i!

Još fotkica možete vidjeti here, a ugođaj vam ovim putem dočarava naša fotografkinja Martina Šalov, uz pokoju fotkicu Centra ze ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci, LORI, Građanki svom gradu, portala Moja Rijeka i Marka Gracina (Novi list).

Share:

More posts:

Scroll to Top